Almanya’yı bıraktı Türkiye’ye yerleşip yetiştirmeye başladı! Merada otluyor %30 daha fazla et veriyor: Şimdi patent sürecinde

Almanya’yı bıraktı Türkiye’ye yerleşip yetiştirmeye başladı! Merada otluyor %30 daha fazla et veriyor: Şimdi patent sürecinde

Yıllardır Almanya’da yaşayan Hasan Sarıtaş, Türkiye’ye kesin dönüş yaparak çocukluk hayalini gerçekleştirdi. Diğer türlere göre %30 daha fazla et verimi olan koyun türünü yetiştiren Sarıtaş’ın üretiminde şimdi patent süreci başlıyor…

Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapan Hasan Sarıtaş, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde geliştirdiği et verimi yüksek yeni koyun ırkı ile kırmızı et üretiminde önemli bir fark yaratmayı hedefliyor. Sarıtaş, kıvırcık cinsi koyunu, iki farklı etçi ırkla birleştirerek oluşturduğu yeni koyun türünün merada otlatılarak diğer türlere göre yüzde 30 daha fazla et sağladığını belirtti.

TÜRKİYE’DE ÇOCUKLUK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Almanya’da makine teknolojileri alanında eğitim aldıktan sonra 15 yıl bu sektörde çalışan Hasan Sarıtaş, 2016 yılında Türkiye’ye dönerek çocukluk hayali olan hayvancılığı geliştirme amacına ulaşmak için harekete geçti. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nü bitirdikten sonra, devletin tahsis ettiği 4,5 dönümlük arazide yeni koyun ırkını geliştirmek için çalışmalara başladı.

almanyadan-turkiyeye-donup-et-verimi-yuksek-koyun-yetistiren-1.jpg

YÜKSEK ET VERİMİ SAĞLAYAN IRK

Hasan Sarıtaş, yaklaşık 4 yıl süren ıslah çalışmaları sonucunda, merada beslenen ve diğer türlere göre yüzde 30 daha fazla et veren bir koyun ırkı elde etti. Bu başarıya akademisyenlerin desteğiyle ulaştığını vurgulayan Sarıtaş, “Yeni cinsi oluşturmak için uzun süre merada gözlem yaparak aşamaları kayıt altına aldım. Şimdi ikinci aşamaya geçip hayvanlarımızı çoğaltarak Marmara Bölgesi’nde yaygınlaştırmayı planlıyoruz,” dedi.

almanyadan-turkiyeye-donup-et-verimi-yuksek-koyun-yetistiren-2.jpg

PATENT SÜRECİ BAŞLIYOR

Yeni ırkın patent başvurusu için hazırlıklara başlayan Sarıtaş, şu anda üç dişi ve bir erkek koyuna sahip olduğunu belirtti. Sürü oluşturulduktan sonra patent ve tescil işlemlerine geçileceğini vurgulayan Sarıtaş, kıvırcık koyunun etinin lezzetini koruyarak et verimliliğini artırmayı başardığını söyledi.

MERA ODAKLI PROJE İLE KALİTELİ ET ÜRETİMİ

Türkiye’de genellikle koyunların yemle beslenmesine odaklanıldığını ifade eden Sarıtaş, mera şartlarında yetiştirilen hayvanların daha sağlıklı et ürettiğini belirtti. “Mera odaklı projeyle hem hayvanların refah düzeyini artırıyoruz hem de daha kaliteli et üretiyoruz. Bu tür projelerle ülkemizin et açığını kapatmayı hedefliyoruz,” dedi.

almanyadan-turkiyeye-donup-et-verimi-yuksek-koyun-yetistiren-3.jpg

HEDEFİ MARMARA BÖLGESİ

Hasan Sarıtaş, yeni koyun ırkını çoğaltarak Marmara Bölgesi’nde yaygınlaştırmak istiyor. Geliştirdiği cinsin yayla bölgelerinde daha yüksek verim sağlayabileceğini ifade eden Sarıtaş, “Küçük sürülerden daha fazla et elde etme amacımız var. Ülkemizin et üretimine büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz,” diye ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN