İkinci ünite ortalarda yok: 'Putin faiz borcunu silse de Türkiye S-400 almaz'

İkinci ünite ortalarda yok: 'Putin faiz borcunu silse de Türkiye S-400 almaz'

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 sisteminin borcunu ödeyememesi üzerine gecikme faizi birikti. Putin, 17 milyon dolarlık borcu sildi ancak S-400'lerin ikinci ünitesi hâlâ satın alınmadı. KARAR'a konuşan Dış Politika Analisti Aydın Sezer, "İkinci ünitenin alınması salt parasal nedenlerle değil, siyaseten de söz konusu değil" dedi.

SEDA İNCİRKUŞ

Türkiye, 2017 yılında Rusya ile yaptığı hava savunma sistemi anlaşmasıyla 2,5 milyar dolar bedelindeki S-400 sistemini satın almaya karar verdi. İlk etapta satın alınan parçalar için ödenecek tutarın 756 milyon doları, Rusya’dan alınan ihracat kredisiyle taksitlendirildi. Ancak Türkiye’nin 111 milyon dolar borcu birikti.

RUSYA 17 MİLYON DOLARLIK GECİKME FAİZİNİ SİLDİ

KARAR’a konuşan Dış Politika Analisti Aydın Sezer, “S-400 için 2 ünite ve 4 batarya olarak pazarlık yapıldı. Birinci üniteyi 2 bataryasıyla birlikte fiilen satın aldık. 1.250 milyar dolar ödenmesi gereken para var ortada. İkinci üniteyi alacağız diye Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca açıklama yaptı ama bugüne kadar alamadık, almadık. Anlaşma yapıldığı sırada bir bölümünün krediyle ödenmesi söz konusuydu, bir bölümünün de ruble olarak ödenmesi gündemdeydi. Açık kaynaklara göre bu satışın yüzde 58’i kredilendirildi ve taksitlendirildi. Putin mayıs ayında bir kararname çıkardı. Ödenemeyen taksitlerden doğan 17 milyon dolar faiz miktarını affettiler.” dedi.

S-400 sisteminin ikinci ünitesi ve diğer 2 batarya ise hâlâ Rusya’da. “İkinci ünitenin alınması salt parasal nedenlerle değil, siyaseten de söz konusu değil” yorumunda bulunan Sezer, şu an Orta Doğu’da şahit olunan gibi bir füze saldırısı durumunda Türkiye’nin satın aldığı ünitede bulunan 120-140 arasında füze stokunun dakikalar içinde biteceğini söyledi.

TÜRKİYE, RUSYA’DAN İZİN ALMADAN S-400’LERİ SATAMAZ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde gazetecilere verdiği demeçte, “Sözleşmede son kullanıcı sertifikasyonu adı altında bir ek mevcut. Bu silahlarla başka bir şey yapmak için onları satan ülkeden gerekli izinleri almalıdır.” demiş, Türkiye’nin S-400’ler konusundaki kararlarının titizlikle takip edildiğini söylemişti.

Amerikan basınında yer alan haberlerde Türkiye’nin S-400’leri satabileceği iddia ediliyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
6 Yorum
  • Bahattin / 02 Ekim 2024 15:34

    Biraz daha zorlasanız adam Rusya izin vermezse Türkiye S-400 'leri kullanamaz diyecek! Bununla nereye varmaya çalışıyorsunuz? Allah'ın izniyle Türkiye yakında ÇELİK Kubbe'yi üretecek seviyeye gelecek.

    Yanıtla (0) (1)
  • Yalçın kardeş / 02 Ekim 2024 10:54

    Baştan sona saçmalık

    Yanıtla (0) (0)
  • Ziya / 02 Ekim 2024 10:36

    Bize Amerika/İsrail/Yunanistan'ın mı yoksa Rusya'nın mı saldırma ihtimali daha fazla? Yaslanırsanız Amerika'ya eliniz ayağınız bağlanır. Alternatifler her zaman iyidir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 02 Ekim 2024 09:27

    Bunların da borcu birikmiş. Bizim işler tamamen (hazine) kalayi görmüş.

    Yanıtla (2) (0)
  • vatandaş / 02 Ekim 2024 02:44

    Belki gerek kalmamıştır alınmasına

    Yanıtla (0) (4)
  • okur / 02 Ekim 2024 09:00

    Dış güçler bitti mi diyorsun. Artık dış güç kalmadı mı?

    Yanıtla (2) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN