Demir Kubbe İran füzelerine dayanamadı: Fettah-1 nasıl başardı?

İran'ın İsrail'i hipersonik balistik füzelerle vurmasının ardından bölgedeki tansiyon artarak devam ediyor. İran, saldırılarda yeni bir füze olan "Fettah-1" hipersonik füzesini kullandığını bildirdi. Demir Kubbe'yi aşmayı başaran bu yeni füze ise askeri uzmanların dikkatini çekti. İran füzelerinin sırrı anlaşılmaya çalışılırken İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sisteminin ne kadar güçlü olduğu sorusu da tekrar gündeme geldi.

İran, Orta Doğu'da haftalardır artan şiddet ve gerginliğin ortasındaki son tırmanışta, İsrail'e eşi benzeri görülmemiş bir füze saldırısı gerçekleştirdi. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e füze saldırısı düzenlendi' ifadeleri yer aldı.

İSRAİL'İN GÜVENCESİ DEMİR KUBBE AŞILDI

Saldırıda kullanılan 500'den fazla füzenin arasında hipersonik füze Fettah'ın da yer aldığını açıklayan İran'ın yeni silahı Demir Kubbe'yi aşmayı başardı. İran Devrim Muhafızları, bombardımanda ilk kez kullanıldığını açıkladığı "Fettah-1" füzelerinin yüzde 90'ının İsrail'deki hedefleri vurmada başarılı olduğunu belirtti. Füzelerin, İsrail'in savunma konusunda en büyük güvencesi Demir Kubbe'yi nasıl aştığı ise merak konusu oldu.

İRAN BU FÜZELERİ İLK KEZ İSRAİL'E ATEŞLEDİ

Tahran'ın hipersonik olarak tanımladığı bu füzelerin saatte 6 bin 100 kilometre hızla hareket edebildiği biliniyor. Fettah-1 füzeleri, İsrail'e düzenlenen füze saldırısında sahip oldukları yüksek hız sayesinde hava savunma kalkanlarını aşabilen hipersonik sınıfı silahlar olarak biliniyor. İran bu füzeleri ilk kez İsrail'e ateşledi.

İranlı yetkililer, atmosfer içinde ve uzay sınırında yüksek manevra kabiliyetine sahip olan Fettah 1 füzesinin durdurabilecek bir hava savunma sisteminin onlarca yıl geliştirilemeyeceğini savunuyor.

1kapakresim.jpg

FETTAH-1 DEMİR KUBBE'Yİ NASIL DELDİ GEÇTİ?

İran'ın Demir Kubbe'yi geçmek için bir taktik kullandığı ve taktiğin nasıl işlediği ortaya çıktı. Devrim Muhafızları Ordusu güçlü silahları Fettah-1 ile birlikte "oyalama taktiği" uyguladığını açıkladı.

İran saldırıda ilk olarak normal, hızlı olmayan füzeler gönderdi. Böylece Demir Kubbe'yi bu füzeleri imha etmesi için oyalayan İran, İsrail'e hipersonik füzelerle saldırdı.

Menzili 300 kilometre ile 2 bin kilometre arasında değişen bu hipersonik füzeler saatte 15 bin kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. Demir Kubbe diğer füzeleri imha etmek için uğraşırken hipersonik füzeler İsrail hava sahasını deldi.

İSMİ BİZZAT HAMANEY TARAFINDAN SEÇİLDİ

Fettah 1 füzesinin, İran'ın nükleer programını sürdürmesi halinde nükleer savaş başlık taşıma kapasitesine sahip olduğu da iddia ediliyor. İsmi bizzat Ali Hamaney tarafından seçilen Fettah 1, ilk kez 2023 yılında İran Devrim Muhafızları tarafından tanıtıldı.

Hipersonik füzeler, İran'ın Tahran, İsfahan, Tebriz, Şiraz, Hürremabad, Arak gibi kentlerinden ve İngiliz haber ajansı Reuters'ın Orta Doğu'daki muhabirlerine göre Suriye ve Ürdün'den görüldü.

1kapakresim-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN