İran balistik füze saldırılarının bilançosunu açıkladı: ‘İsrail F-35’lerini yerle bir ettik’

İran balistik füze saldırılarının bilançosunu açıkladı: ‘İsrail F-35’lerini yerle bir ettik’

İsrail'in hedefini Gazze'den sonra Lübnan'a çevirdi. Yoğun bombardıman ve direniş liderlerine yönelik saldırılara ise İran'dan cevap balistik füze saldırısıyla verildi. İran, İsrail'in en önemli üç hava üssünü vurduğunu duyurarak, İsrail gerilimi azaltmazsa füze saldırılarına devam edeceğini açıkladı. İsrail Hava Kuvvetlerinin iki F-35 filosunu bulundurduğu Nevahim Hava Üssü, bu hedeflerden biriydi.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yönelik başlattığı balistik füze saldırısının en önemli hedeflerinden biri Nevatim Hava Üssü oldu. Üs, İsrail Hava Kuvvetleri'nin F-35 beşinci nesil savaş uçaklarının iki filosuna da ev sahipliği yapıyordu. Daha önce teslim edildikten sonra üçüncü bir savaş uçağı filosuna ev sahipliği yapması planlanıyordu. İlerleyen günlerde yine İsrail satın aldığı üçüncü savaş uçağı filosunu Nevatim Hava Üssünde muhafaza edecekti. İran medyası ‘Üssün tamamen yok edildiğini’ bildirdi.

photo-2024-10-02-12-35-05.jpg

SİYONİST REJİMİN ÜÇ ANA HAVA ÜSSÜ HEDEF ALINDI

Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları'nın değerli füze operasyonlarıyla Siyonist rejimin önemli üslerini hedef aldığını anlattı:

"Siyonist rejimin suçlarına rağmen İslam Cumhuriyeti gerekli standartları yerine getirdi. Siyonist rejimin üç ana hava üssü, suikast merkezi olarak Mossad, F-35 uçak üssü olarak Nevatim Hava Üssü, Şehit Nasrallah'a suikast için kullanılan Hatsarim Hava Üssü, stratejik radarlar ve tank toplanma merkezleri ve Gazze halkının katledilmesinden sorumlu olan yerleşimciler yani bölgedeki rejim halkı hedef alındı.”

ekran-resmi-2024-10-02-12-54-04.png

İsrail’den gelen görüntüler, İsrail hava savunma ağı yani demir kubbenin düşüremediği düzinelerce balistik füzenin etkisini doğruladı.

'GERÇEK VAAD 2' OPERASYONU

İran’ın “Gerçek Vaad 2” olarak duyurduğu operasyon, Tahran ve Tel Aviv arasında artan gerginliğin devamı olarak görülüyor. İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e yaptığı ilk füze saldırısından sonra 31 Temmuz’da İsrail İran’a misilleme yapmıştı. Ardından İran’dan gelecek intikam saldırısı bekleniyordu. İran, İsrail’in gerilimi azaltması durumunda misilleme yapmamayı kabul ettiğini duyurmuştu. İsrail’in Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmesi ve Lübnan’a kara harekatı başlatması İran’ın anlaşmayı bozduğu yönünde bir adım olarak yorumlanıyor.

İran’ın yayınladığı raporlara göre Nevatim Hava Üssü'ndeki F-35'lerin büyük kısmının -20'den fazla savaş uçağı- saldırıda imha edildiği söyleniyor. Gizli savaş uçakları ise İsrail'deki en yüksek değerli hedeflerden birini temsil ediyor.

ekran-resmi-2024-10-02-12-55-57.png

İSRAİL AMERİKA'NIN YARDIMIYLA F-35 ALMIŞTI

The Times of Israel’in haziran ayında yayınladığı haberde, İsrail Savunma Bakanlığı, 3 milyar dolara 25 adet F-35 savaş uçağı daha satın almak için anlaşma imzaladığı duyurmuştu. Anlaşmanın ABD’nin İsrail’e yaptığı yardımlarla finans edildiği de yine bakanlık tarafından açıklanmıştı. İsrail’in şimdiye kadar sipariş ettiği F-35’lerden yalnızca 39’u teslim edildi.

F-35’ler İsrail’in İran’a yönelik olası saldırı planlarında merkezi bir role sahip. F-35'ler, gizli yetenekleri ve elektronik harp sistemleri ve diğer hava savunma bastırma özellikleri de dahil olmak üzere gelişmiş aviyonikleriyle meşhur. İran’ın saldırılarında Nevatim Hava Üssü’nü hedef alması İsrail’in vereceği misillemenin şiddetini azaltır nitelikte olduğu söyleniyor.

'SALDIRININ KARŞILIĞINI TÜM ORTADOĞU GÖRECEK'

İsrailli ve Batılı yetkililer, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın "Bu saldırının sonucunda İran için ciddi sonuçlar olacak ve bunun gerçekleşmesi için İsrail ile birlikte çalışacağız" demesiyle İran'a karşı güçlü bir yanıt verilmesi gerektiğini yaygın bir şekilde vurguladılar.

İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın tüm "özgür dünyanın" İsrail'i desteklemesi gerektiğini söyledi ve yanıtının "tüm Ortadoğu tarafından görüleceğini" duyurdu - bu, gelecekteki İsrail saldırıları için beklenen Batı desteğine bir göndermeydi.

ABD Senatörü Lindsey Graham, Başkan Joe Biden'ı İran petrol rafinerilerine saldırıları yetkilendirmeye çağırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN