Hamas ve İsrail arasındaki esir takasının ikinci turunda serbest bırakılan Filistinli esirler, İsrail hapishanelerinde uzun yıllar boyunca maruz kaldıkları açlık ve işkenceleri anlattı. Esirlerden Muhammed Arıda; "İsrail hapishanelerinde açlık işkence aracı olarak kullanılıyor. Bizler karanlık bir kabirde günlerce aç bırakıldık" dedi.
Serbest bırakılan Filistinli esirler, uzun yıllar boyunca yaşadıkları zorlukları ve özgürlük için verdikleri mücadeleyi anlattı. İsrail hapishanelerinde yıllarca işkence ve açlıkla mücadele eden esirler, Filistin halkının direnişi ve dayanıklılığına olan inançlarını vurguladı. Filistinli esirler, özgürlüklerine kavuşan ilk günün mutluluğunu ve Filistin davasına olan bağlılıklarını dile getirdi.
Hamas ve İsrail arasındaki esir takasının ikinci turunda serbest bırakılan Filistinli esirler, yıllarca süren zorlukları aktardılar. Bu esirlerden biri olan Muhammed Arıda, İsrail'in yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden kaçmayı başarmıştı. Tutuklandıktan sonra yapılan esir takası kapsamında serbest bırakılan Arıda, “Allah’ın izniyle Filistinli esirlerin serbest kalacaklarını” söyledi. Özgürlüğüne kavuşmadan önce hücre cezasında tutulduklarını, dışarıdan haber alamadıklarını ancak Filistin halkının büyük bir sevinç yaşayacağını ifade etti.
ARIDA'DAN DÜNYA LİDERLERİNE MESAJ
Arıda, dünya liderlerine ve dönemin ABD Başkanı Donald Trump’a seslenerek, “Filistin halkı zulme uğruyor, Filistinliler bir millet. Ne zamana kadar Filistin davasını yok sayacaksınız?” diyerek çağrıda bulundu. Filistinli esir, bu davaya bir çözüm bulunmazsa, barış ve anlaşmanın mümkün olmayacağını ifade etti.
Arıda, serbest kalacağına olan inancını her zaman koruduğunu belirtti ve dünya liderlerine seslenerek, "Bu yıl artık Filistin halkı için yeter demelisiniz. Bu davaya bir çözüm bulmanız lazım. Buna çözüm bulmazsanız bir barış, bir anlaşma olmayacak, aynı dairede dolaşıp duracaksınız," ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Bay Trump, dünyadaki en güçlü devletin lideri, bizi kendi yerinize koyun... Bizler savaşmak istemiyoruz, bizler barış yanlısıyız. Ama işgalin bu zulmünü kabul etmeyeceğiz," dedi
Muhammed Şakir Mealla, 23 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı. Mealla, İsrail hapishanelerinde özellikle 7 Ekim 2023'ten itibaren açlığın işkence aracı olarak kullanıldığını belirtti.
İsrail hapishanelerinde 22 yıl 11 ay hapis cezasını tamamladığını belirterek, "İsrail hapishanelerinde özellikle 7 Ekim 2023'ten itibaren kasıtlı olarak açlığın işkence aracı olarak kullanıldığını" kaydetti. Filistinli esirlerin sağlık hizmetlerinden ve temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldığını aktaran Mealla, “Bizim temel davamız, buna karşı dayanıklılık göstermekti. Dayandık ve sonunda şimdi burada hürriyeti kutluyoruz,” dedi. Mealla, özgürlüğün kıymetini anlamanın zorluğuna ve dayanışmanın gücüne değindi.
“BİZLER KARANLIK BİR KABİRDEYDİK”
Filistinli esir Mahmud Faysal, Gilboa Hapishanesi'nde geçirdiği 10 yılın ardından özgürlüğüne kavuştu. Faysal, son bir buçuk yıl boyunca sürekli açlık ve korku içinde yaşadıklarını, özgürlüklerine kavuştuğunda bu korkuların sona erdiğini belirtti. “Bizler karanlık bir kabirdeydik. Elhamdülillah zalim hapishaneden çıktık” diyerek yaşadıkları zorlukları aktardı. Gazze halkına ve tüm direnişe teşekkür eden Faysal, şunları da ekledi: "Sizlere bir söz söylemekten çekiniyorum, çünkü kelimeler aciz. Sizlerin direnişine, sizlerin fedakarlığınıza selam duruyorum."
Beytullahim kentinden olan Halil el-Musellem, 23 yıl süren hapishane hayatının ardından serbest kaldığını ve yeniden ailesiyle bir araya gelmenin kendisi için büyük bir nimet olduğunu söyledi. Musellem, hapishanedeki kötü koşulları anlatırken, kendilerine eziyet edildiğini ve aç bırakıldıklarını belirtti. Ancak, “Bu zorlukların üstesinden gelmemizi sağlayan, Filistin halkının bize verdiği destek ve inancımızdır” dedi.
Musellem, bu süreçte özgürlüğüne kavuşması için çaba gösterenlere teşekkür etti. Musellem, "Ailesi ve sevdikleriyle yeniden bir araya gelmenin kendisi için büyük bir nimet olduğunu" vurguladı.