Grand Kartal’ın yangından önce denetim geçirdiği öne sürülmüş ama Turizm Bakanlığı bu konuda suskun kalmıştı. Otel sahibi Halit Ergül’ün verdiği ifadeden, Bakanlıkça görevlendirilen şirketin işletmeyi 37 gün önce denetlediği ortaya çıktı. Ergül, “15 Aralık’taki denetimde engelli odalarıyla ilgili eksiklik bulundu, yangınla ilgili sorun tespit edilmedi” dedi. Günlerdir kendisi dışında tüm kurumları suçlayan Bakan Ersoy’un ‘Bu rapor niye sümenaltı edildi’ sorusuna vereceği cevap merak ediliyor.
36’sı çocuk 78 cana mezar olan Grand Kartal Oteli’nin denetiminden hangi kurumun sorumlu olduğu tartışılırken Turizm Bakanı Ersoy, bu konuda İl Özel İdaresi ile İtfaiyenin yetkili olduğunu ileri sürerek Bolu Belediyesi ile İçişleri Bakanlığını suçlamıştı. Otel sahibi Halit Ergül savunmasında oteldeki yangın önlemleri konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilen FQC Global Danışmanlık A.Ş’nin düzenli denetimler yaptığını anlattı. Turizm Bakanlığının 15 Aralık tarihli denetiminin kamuoyundan gizlendiği anlaşıldı.
BAKAN ERSOY SÜMENALTI RAPOR İÇİN NE DİYECEK?
Otel sahibi, Bakanlık şirketinin denetimde yalnızca engelli odalarının kapılarıyla ilgili eksiklikler bulduğunu, yangın konusunda sorun tespit edilmediğini belirtti. İfade, Kartalkaya faciasıyla ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmeyen Bakan Ersoy’un sözlerini boşa çıkardı. Ersoy, “Ben turizme yönelik denetimi yapıyorum. Ruhsatı İl Özel İdaresi veriyor. Ruhsatı alınmışsa itfaiye raporu da alınmıştır varsayıyoruz” diyerek yangınla ilgili denetim sorumluluğunu önce Bolu Belediyesine, ardından İtfaiyeye, son olarak da İl Özel İdaresine atmıştı.
DENETİM RAPORLARI KAMUOYUNA AÇIKLANMALI
78 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül, verdiği ifadede “En son denetim, 15 Aralık’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Yangınla ilgili herhangi bir eksiklik tespit edilemedi” dedi. Bu açıklama, faciayla ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmeyen Bakan Ersoy’u zor durumda bıraktı. CHP’li Zeliha Aksaz Şahbaz da denetim raporlarının paylaşılmasını talep etti.
21 Ocak’ta 36’sı çocuk 78 cana mezar olan Bolu’daki Grand Kartal Oteli’nin denetiminden hangi kurumun sorumlu olduğu halen tartışma konusu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu konuda İl Özel İdaresi ile itfaiyenin yetkili olduğunu ileri sürerek Bolu Belediyesi ve İçişleri Bakanlığını suçlamıştı. Ancak bakanlıkça görevlendirilen şirketin oteli 37 gün önce denetlediği ortaya çıktı. Yangına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan 15 zanlı arasında bulunan Grand Kartal Otel’in Yönetim Kurulu Başkanı Halit Ergül, ifadesinde sorumluluğun bakanlıkta olduğunu söyledi; otel çalışanlarını suçladı. 2007’den beri oteli işlettiğini anlatan Ergül “Kültür ve Turizm Bakanlığının yetki verdiği FQC Global Danışmanlık A.Ş. ile denetim yönünden her yıl sözleşme yapıyoruz. Bu şirket en geç 2 yılda bir gelip yangın, güvenlik, hijyen ve her yönden otelin denetimini yapar. Denetim neticesinde düzenlediği rapora istinaden bize Sürdürebilir Turizm Belgesi’ni vermektedir. Bu firma Bolu’da da faaliyet göstermektedir. Yetkilisinin ismi belgenin üzerinde yazılıdır. İsmi Ali A’dır” dedi.
“ALARM SİSTEMİ VARDI”
“Otelde yangına karşı her türlü önlem alınmıştır” ifadesini kullanan ve gerekli denetimlerin yapıldığını savunan Ergül, şöyle devam etti: “En son denetim Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 15 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu denetimde engelli odalarının kapılarıyla ilgili eksiklikler bulundu. Yangınla ilgili herhangi bir eksiklik tespit edilmedi. Otelin inşa edildiği tarihte yağmurlama sistemi zorunlu değildi. Daha sonraki denetimlerde yağmurlama sistemini yapmamıza dair bir şey söylenmedi. Alarm sistemi vardı ancak büyük ihtimalle yangının başlangıcında bu sistem de hasar aldığı için çalışmadı. Fakat duman dedektörleri devreye girdi. 2007’de oteli hizmete açarken Bolu Belediyesinden yangına karşı yeterlilik belgesi, sonrasında da İl Özel İdaresinden açılış belgesi aldık. Denetimlerinden sonra eksiklik varsa bize sunuluyordu. Bana eksiklik olduğuna dair herhangi bir şey söylenmedi. Otelin yangın merdivenlerinin ilgili mevzuata aykırı olduğuna dair bir bilgi de söylenmedi. Yukarıda belirttiğimiz üzere Turizm Bakanlığının yetki verdiği özel bir şirket bizi denetlemektedir. Bu şirketle ilgili bilgileri savcılık aşamasında beyan etmiştim. İtfaiyenin bize denetimi olmadı. Aynı zamanda Turizm Bakanlığı da otelimizi denetlemektedir.
TOPU AŞÇIBAŞINA ATTI
Özel Öz Köroğlu Güvenlik Ltd. Şti. ile 5-6 yıl önce denetim yönünden anlaşma sağladıklarını da anlatan Ergül, şunları kaydetti:
“Bu şirketten güvenlik hizmeti alıyorduk. Bir de kendi özel güvenlik birimimiz var. Bunlar 24 saat otelin içerisinde gezer. Yangın olduğunda haber verirler. Sağlıkla ilgili bir problem olduğunda ilgili birime bilgi verirler. Bir de ayrıca elektrik teknik servisimiz mevcut. Bu servis de herhangi bir arıza olduğunda anında müdahale eder. Mutfaktaki elektrikli eşyaların kontrolü mutfakta görevli aşçıbaşındadır. Anormal bir şey görüldüğünde tekniğe haber vermesi gerekmektedir. Otelin mutfağındaki ızgaranın üzerinde her türlü yağda kızartma yapılmaktadır. Gece Grand Otel’in mutfağında 4 kişi kahvaltıyı hazırlamak üzere görev yapmaktadır. Oradaki malzemelerin sorumluluğu da bunlara aittir. Ben yangın olayını eşimden öğrendim. O Grand Otel’deydi. Telefonla aradı. Eşimin otel yönetimiyle alakası yoktur. Yangın merdivenlerini müşteri ve personel kullanmaktadır. Ben elektrikçiyle yangın ikaz butonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmiştim. Yangın ikaz butonlarından otelin elektrikçisi sorumludur. 2 senede bir, sezon açılışından önce yangın tatbikatı yapılır. Tatbikatlara bütün personel katılır. Otelde, yangın halinde her odada kişilerin kaçacağı yeri gösteren planlar vardır. Işıklı yol gösteren tabelalarımız da bulunuyor.”
“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz da yangın faciasının yaşandığı Bolu Grand Kartal Oteli’ne ilişkin denetim raporlarının kamuoyuna açıklanmasını isteyerek “78 can için adalet, ‘bizim sorumluluğumuz yok’ sözleriyle değil, gerçeğin ortaya çıkması ve gerekli yaptırımların uygulanmasıyla sağlanabilir. Yangın, sağlık sistemindeki gibi turizm sektöründe de halkın can güvenliğinin nasıl tehdit altında bulunduğunun göstergesi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, olayın nedeni olan önlemlerin bakanlık tarafından denetlenmemesi ve yaptırım uygulanmamasını perdelemek istiyor. ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi’ ilan edilen bölgede bakanlık, imardan tahsise, işletme ve denetime kadar tam yetkilidir. Aynı zamanda da sorumludur.
Ayrıca ‘Turizm, Yatırım ve İşletme ve Kuruluşlarını Denetimi Hakkındaki Yönetmelik’, oteller ve diğer turizm tesislerinin ‘can ve mal güvenliği’ açısından periyodik olarak denetlenmesini bizzat Bakanlığın görevi olarak çok net bir şekilde tanımlamaktadır. Kimse kendisine kanunla verilmiş görevi başkalarına yükleyerek sıyrılamaz” şeklinde konuştu.