Diyet tapanların en sevdiği tarif! Şipşak kahvaltılar yalan oluyor! Diyet yapanlar tabak tabak tüketiyor! Meğer sağlıklı beslenelim derken kendimizi zehirliyormuşuz... Sağlıklı değil zehir çıktı, hormonları tek tek bozuyor...
Kahvaltılık gevrekler, diyet yapanların ve modern yaşamın hızlı temposunda pratik bir seçenek arayanların favori besinleri arasında yer alıyor. Ancak, yapılan araştırmalar, bu gevreklerin içerisinde hormon bozucu ve kanserojen maddeler bulunduğunu ortaya koydu.
SAĞLIKLI GÖRÜNEN GEVREKLERİN GİZLİ TEHLİKESİ
Kahvaltı gevrekleri, mısır, buğday, yulaf ve pirinç gibi işlenmiş tahıllardan üretilir ve genellikle süt, yoğurt ve meyve ile tüketilir. Sağlıklı beslenme programlarında sıkça yer alan bu gevreklerin, aslında ciddi sağlık riskleri taşıdığı belirlendi. Araştırmalar, bu gevreklerde hormon bozucu ve kanserojen etkileri olan glifosat kalıntılarına rastlandığını gösterdi.
GLİFOSAT TEHLİKESİ
ABD'de bir çiftçinin glifosat nedeniyle kansere yakalandığını kanıtlayarak açtığı davayı kazanması, bu kimyasalın ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne serdi. Çevre Çalışma Grubu (EWG) tarafından yapılan incelemelerde, özellikle yulaf içerikli kahvaltılık gevreklerin yüzde 95'inde glifosat kalıntıları bulundu.
ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK RİSK
EWG'nin değerlendirmelerine göre, çocukların tükettiği kahvaltılık gevreklerin üçte ikisi, önerilen glifosat miktarının 100 kat daha düşük bir değerde bile problemli olarak değerlendirildi. Glifosat, hormonal sistemi bozucu etkiler gösteren bir kimyasal olduğu için, çocukların hormonal sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu kimyasalın gıdalarda veya sularda çok düşük miktarlarda bile zararlı olabileceği belirtildi.
KÜRESEL GLİFOSAT KİRLİLİĞİ
Dünya genelinde yapılan çalışmalar, glifosat kirlenmesinin yaygın olduğunu gösteriyor. Bu kimyasal sadece tahıllarda değil, bal, süt, yumurta, soya, patates, ekmek, un ve su gibi birçok gıdada da tespit edildi. Hatta bebek bezi ve tampon gibi ürünlerde bile glifosat kalıntıları bulundu.