Bilim insanları, insanların yaşlandıkça ve vücutlarındaki doğal savunma mekanizmaları zayıfladıkça, genomlarındaki eski virüslerin yeniden aktive olabileceğini ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarına yol açabileceğinden şüpheleniyor.
Colorado Üniversitesi'nin yeni bir araştırması, atalarımızı enfekte eden virüslerden kalan DNA parçacıklarının, kişiler yaşlandıkça aktif hale gelerek kansere neden olabileceğini ortaya koydu. Çalışma, özellikle insanlardaki virüs DNA parçalarının etrafındaki genleri aktive edebilen 'düğmeler' gibi işlev görebildiğini gösterdi. Bilim insanları, bu bulguların kanserde yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine yol açabileceğini düşünüyor.
Colorado Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışma, insan atalarımızı enfekte eden virüslerden kalan DNA parçacıklarının günümüz insanlarında kansere sebep olabileceğini gösterdi. Science Advances adlı akademik dergide yayımlanan bu çalışmada, 'atık DNA' parçacıklarının yeniden aktive olduklarında kanserin gelişiminde ve ilerlemesinde önemli bir rol oynayabileceği öne sürüldü. Boulder'da bulunan Colorado Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu viral atık DNA kalıntılarını susturmanın kanser tedavilerinin daha etkili olmasına yardımcı olabileceğini belirtti.
Çalışmanın yazarlarından Edward Chuong, "Çalışmamız, günümüzdeki hastalıkların, özellikle de kanserin, eski viral enfeksiyonlardan kayda değer bir şekilde etkilenebildiğini gösteriyor" dedi. Araştırma özellikle, insanlardaki virüs DNA parçalarının etrafındaki genleri aktive edebilen 'düğmeler' gibi işlev görebildiğini ortaya koydu.
Dr. Chuong ayrıca, "Endojen retrovirüslerin insanlar için yararlı olabileceğini gösteren birçok çalışma var ama bize nasıl zarar verebileceklerini ortaya koyan pek fazla çalışma yok" şeklinde konuştu.
ESKİ VİRÜSLERİN KANSERE ETKİSİ: YENİ ARAŞTIRMA BULGULARI
Araştırmacılar, çalışmada 21 farklı insan kanseri türüne ait genomik veriyi değerlendirdiler. Bu analizler, yaklaşık 30 milyon yıl önce bazı primatları enfekte eden LTR10 adlı belirli bir virüs soyunun, çeşitli kanser türlerinde (örneğin akciğer ve kolon kanseri) yüksek seviyede aktif olduğunu ortaya koydu. Bağırsak kanseri hastalarının tümörlerinin analizi, bu LTR10 DNA'sının tümörlerin yaklaşık üçte birinde aktif olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, tümör hücrelerinden LTR10 DNA'sını çıkardıklarında tümörlerin küçüldüğünü gözlemlediler.
İnsanların yaşlandıkça ve vücutlarının doğal savunma mekanizmaları zayıfladıkça, genomlarında saklı eski virüslerin yeniden aktive olarak sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda bilim insanları şüphelerini dile getiriyorlar. Bu bulguların, kanserde yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayabileceği düşünülüyor.
Dr. Chuong, "Hastalıkların hücre içinde nasıl ortaya çıktığının kökenleri hep bir gizemdi. Endojen retrovirüsler bu hikayenin tamamı olmasa da önemli bir parçası olabilir" şeklinde konuştu.