Bayram geliyor ama kilo gelmesin diyenler dikkat! Uzman isim tek tek açıkladı: Etleri pişirirken bu detayları unutmayın

Bayram geliyor ama kilo gelmesin diyenler dikkat! Uzman isim tek tek açıkladı: Etleri pişirirken bu detayları unutmayın

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bayramda kilo almak istemeyenlerin endişesi arttı. Hem keyifle et yemek isteyip hem de kilosunu korumak isteyenlere uzmanından uyarılar geldi. Et pişirirken bu detaylara dikkat etmeyi sakın unutmayın. İşte konuya ilişkin detaylar…

Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Emine Ayvaz, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmeye ilişkin tüyolar verdi. Et ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde mide ve bağırsak problemlerinin ortaya çıkabileceğini söyleyen uzman isim kilo alımının da artabileceğine dikkati çekti. Bunlara karşın alınması gereken önlemleri ise sıraladı.

yeni-proje-1-007.jpg

KISIK ATEŞTE KENDİ YAĞI İLE PİŞİRİN

Diyetisyen Emine Ayvaz, etlerin pişirilme şeklinin önemli olduğuna vurgu yaparak, “Kurban Bayramının vazgeçilmezleri arasında olan kavurmalar, içine kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi yağı ile pişirilmelidir. Yoğun et tüketiminin vücutta neden olabileceği toksin etkisini azaltmak için bol miktarda C vitamininden ve antioksidanlardan zengin taze sebzeler tüketilmelidir Kurban etleri kesildikten kısa bir süre sonra meydana gelen kimyasal değişimler sebebiyle geçici süreliğine ölüm katılığı oluşur. Enzimlerde meydana gelen değişimlere bağlı olarak 1-2 gün beklettikten sonra etler yumuşar ve tüketime uygun hale gelir. Etlerimizin ateşe yakın mesafede pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal planınız var ise; etler ateşten 14-15 cm uzakta ve kömürler, köz halini aldıktan sonra pişirilmelidir” dedi.

yeni-proje-2-006.jpg

PİŞİRME ORANINA DİKKAT EDİN

Etin pişirme oranının önemli olduğunu söyleyen uzman isim, “Etin hem içinin, hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir. Etin çiğ veya az pişmiş olması, kalitesini düşürür ve besin zehirlenmelerine de yol açabilir” diye konuştu.

yeni-proje-3-005.jpg

AŞIRIYA KAÇMAYIN

Fazla et ve tatlı tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Aycaz, şunları söyledi:

“Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Öğünlerde 3-4 porsiyon (90-120 gram) et tüketimi yeterli miktarlardır. Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış yaşanabilmektedir. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık ve miktar azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama veya ızgara veya sebzelerle birlikte az yağda sote yöntemleri kullanılarak pişirilmesi gerekir Servis sırasında et yemeklerinin yanında mutlaka mevsim salatası veya semizotu-maydanoz olmalıdır. Etler, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, olarak hazırlanmalıdır. Günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda ( -18’) 6 aya kadar saklanabilir Buzluktan çıkarılan etler çözündükten sonra 1-2 gün içerisinde tüketilmeli, tüketilmeyen etler tekrar buzdolabına kaldırılmamalıdır. Bayramların bir diğer vazgeçilmezi arasında tatlılar yer alır. Şerbetli tatlılar toplumumuzda daha çok tüketilmektedir ancak bu tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN