NFTevening’in ‘NFT’ler öldü mü?’ başlığıyla yayınladığı yeni bir rapora göre, NFT pazarı 2023’ten bu yana öyle bir düşüş yaşadı ki, milyon dolarları bulan yatırımların yüzde 95’i şimdiden ‘ölü’ ve ortalama bir NFT sahibi yüzde 44,5 zarar etmiş durumda. En karlı NFT koleksiyonu, sahiplerine 2,3 kat kar ettiren, 10 bin avatarlık Azuki koleksiyonu olurken, yatırımını Pudgy Penguins (Tombul Penguenler) koleksiyonuna yapanlar ise yüzde 97 zarar etti.
SALİHA SULTAN
Pandemi sürecinde dijital ekranlara hapsolan birçok insan, teknoloji ve sanatı bir araya getiren NFT’lerle tanıştı, yeni dünyanın bu yükselen trendine yatırım yaptı. Sanatın dijitalleşmesi ve NFT’lerin beklenmeyen bu yükselişi ise koleksiyonerlerin alış veriş alışkanlıklarının ve sanatçıların tarzlarının büyük bir değişime uğrayacağı, geleneksel satın alma ve üretim yöntemlerin artık geride kalacağı yönünde yorumlara neden oldu. Peki aradan geçen dört yıllık süreçte beklenen oldu mu? NFTevening’in ‘NFT’ler öldü mü?’ başlığıyla yayınladığı yeni bir rapora göre, NFT pazarı 2023’ten bu yana öyle bir düşüş yaşadı ki, milyon dolarları bulan yatırımların yüzde 95’i şimdiden ‘ölü’ ve ortalama bir NFT sahibi yatırımında yüzde 44,5 zarar etmiş durumda. NFT pazarının gözden düşüşü, ölü NFT sayısıyla kanıtlanmış oldu. Anlaşılan o ki, başlangıçtaki heyecana ve ciddi fonlamaya rağmen, NFT piyasası artık ciddi bir istikrarsızlıkla karşı karşıya.
5 BİNDEN FAZLA KOLEKSİYON İNCELENDİ
NFTevening’in internet sitesinde yayınlanan rapora göre, araştırmada NFT sahiplerinin karlılığına, çeşitli NFT koleksiyonlarının performansına ve NFT’lerin genel uzun ömürlülüğüne odaklanıldı. Araştırmada Web3 geliştiricilerine veri hizmetleri sağlayan NFT veri altyapısı NFTScan’den 5.000’den fazla NFT koleksiyonu ve 5 milyon işlemin mevcut durumu incelenerek gerçekleştirildi. NFT’nin ölüm oranlarını belirleme kriterleri içinse Twitter aktivitesine, işlem hacmine ve yedi günlük satış oranına bakıldı. NFT karlılığını değerlendirmek için, 5 yıllık bir süre boyunca işlemlerini analiz eden araştırmacılar, her bir sahibinin kar ve zararını hesaplandı. Böylece, NFT ticareti yapanlır gerçekten para kazanıp kazanmadığı belirlendi. Araştarmada 0’a eşit bir işlem hacmi, sosyal medyada hiçbir aktivite olmaması ve yedi günde 20’den az satış, NFT’nin ‘ölü’ olduğu anlamını taşıdı.
‘ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK DEĞİL’
Rapor, “Veriler net bir resim çiziyor: Daha önce dijital mülkiyet ve yatırımın geleceği olarak övülen NFT pazarı önemli zorluklarla karşılaşıyor,” ifadeleri ile değerlendirildi. “Sahipler arasındaki yüksek kârsızlık oranı, başarılı ve başarısız tahsilatlar arasındaki çarpıcı karşıtlık ve NFT’lerin kısa ömrü, pazarın pek çok kişinin umduğu gibi altın yumurtlayan tavuk olmayabileceğini gösteriyor” denilerek, yatırımcılara dikkatli olmaları ve piyasanın daha istikrarlı ve sürdürülebilir uygulamaları için çaba göstermeleri tavsiye edildi. Rapordan çıkan sonuç gösteriyor ki, dijital dünyanın sunduğu yeni pazarı kısa sürede pandeminin ardından hızla normalleşen insanların normal, yani geleneksel alışkanlıklarına yenildi.
PARAYI AZUKİ KOLEKSİYONUNA YATIRANLAR İKİ KAT KARDA
Araştırmacılar ayrıca bir NFT’nin alan adı kayıt tarihini ve Twitter’da en son ne zaman bahsedildiğini göz önünde tutarak, bir NFT’nin ortalama ömrünün yaklaşık 1,14 yıl olduğu sonucuna vardı. Bu oran, daha geleneksel kripto projelerinin ortalama ömründen 2,5 kat daha az. Raporda, “Bu kısa ömür, hızlı fiyat dalgalanmalarının ve dijital varlıkların yeniliğinin uzun vadeli değeri sürdüremediği NFT’lerin yoğun spekülatif doğasını yansıtıyor” denildi. Rapora göre şu anda en karlı NFT koleksiyonu, sahiplerine yatırımlarının 2,3 katı kar elde ettiren, 10 bin avatar içeren viral Azuki koleksiyonu oldu. NFT pazarında üçüncü sırada yer aldığı belirtilen Pudgy Penguins (Tombul Penguenler) koleksiyonunu satın alan koleksiyoncuların ise yüzde 97 kayıp yaşadığı belirtildi.