2 ay sonra toplanacak, kilometre başına zam işleyecek! Sofrada yüzde 300 zamlı geliyor! Vatandaş bunu da mı yemesin?

2 ay sonra toplanacak, kilometre başına zam işleyecek! Sofrada yüzde 300 zamlı geliyor! Vatandaş bunu da mı yemesin?

Türkiye'de tatlısından tuzlusuna her şeyin içinde kullanılan bu lezzet hasat için gün sayıyor. 2 ay sonra dalından toplanacak ürünler sofralara doğru yola çıkarken her kilometre başına da zam alıyor. Sofralarda yüzde 300 zamlı yer alıyor vatandaş nasıl alacağını şaşıyor.

Türkiye'de sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olan limon ülke genelinde 1 milyon tondan fazla üretiliyor. Limon hasadına 2 aylık süre kalırken tarladan sofraya gelene kadar ürünler %370,4 oranında zamlanıyor.

%300 ZAM GELİYOR

Sonbahar aylarının vazgeçilmez ürünü limon Türkiye'de 1 milyon tondan fazla üretilmektedir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkları işaret ederek en büyük farkın %370,4 ile limonda görüldüğünü söyledi.

Mersin'de limon hasadı başladı

Tarladan alınan ürünlerin market raflarına ulaşana kadar fiyatlarının katlanarak arttığını dile getiren Bayraktar, hem tüketicinin hem de üreticinin mağdur olduğunu vurguladı. Bayraktar Ağustos ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla limonda görüldüğünü işaret ederek bunun yüzde 370,4'e ulaştığını aktardı.

AĞUSTOSUN EN ÇOK ZAMLANANLARI

Ağustos ayında fiyatı en fazla artan ürünlerin arasında salatalık olduğunu belirten Bayraktar, üreticide ise kuru üzüm fiyatlarının arttığını söyledi. Fiyatı en çok düşen ürünlerin başında kuru incir gelirken üreticide ise patates fiyatları düşüşe geçti. Özellikle patates, kuru soğan ve limon gibi ürünlerin üretici fiyatlarının %20 ile %30 oranında düştüğünü dile getiren Bayraktar, üreticilerin zor durumda kaldığını vurguladı.

Limon hasadında yük kadınlarda

LİMON HASADI NE ZAMAN YAPILIR?

Yılın her vakti ekilebilen limon ağaçları sıcaklarda olgunlaştıktan sonra hasat edilmektedir. Soğuklar gelmeden toplanması gereken limonlar Ekim ayında toplanmaya başlamaktadır. Don olayının yaşanmaması için soğuğa maruz kalmaması gereken ürünler en geç Ekim ayında toplanmaktadır. Limonlar kuru hava koşullarında toplanması gerekirken nemli havanın limonlara zarar görmesine neden olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN