Türkiye'de din sandık tercihinde büyük etkiye sahip: Oy vereceğim siyasetçi benimle aynı inancı paylaşmalı

Türkiye'de din sandık tercihinde büyük etkiye sahip: Oy vereceğim siyasetçi benimle aynı inancı paylaşmalı

ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew Araştırma Merkezi, 35 ülkeyi kapsayan araştırmasında, dinin oy verme tercihlerini nasıl etkilediği konusunda Doğu ve Batı Avrupa arasındaki ayrımı ortaya koydu.

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin araştırması, dinin oy verme tercihlerini nasıl etkilediği konusunda Doğu ve Batı Avrupa arasındaki ayrımı ortaya koydu. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 69’u liderlerinin kendileriyle aynı dini inanca sahip olmasına önem veriyor.

Türkiye’de katılımcıların yüzde 69’u liderlerinin kendileriyle aynı dini tercihleri paylaşmasının önemli olduğunu belirtti. Avrupa’da ilk sırada yer alan Türkiye’yi yüzde 52 ile Polonya, yüzde 42 ile Yunanistan ve yüzde 40 ile Macaristan izledi.

İsrail’de bu oran yüzde 55. Din ve siyaset bağının en güçlü olduğu yer Asya. Bangladeş yüzde 91 ile lider, onu yüzde yüzde 90 ile Endonezya takip etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu, kısa bir süre önce 35 ülkeyi kapsayan ve siyasi liderlerin dini yönelimlerinin seçmenler ve onların tercihleri açısından hala çok önemli olduğunu gösteren bir çalışma yayınladı. Pew’in çalışmasında, din ve siyaset arasındaki bağın daha güçlü göründüğü ülkelerin tamamı Asya ülkelerinden oluşuyor.

Bangladeş (yüzde 91), Endonezya (yüzde 90) ve diğerleri listenin başında yer alırken, onları birkaç Afrika ülkesi takip ediyor. Euronews’in aktardığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de ise katılımcıların yüzde 69’u liderlerinin kendileriyle aynı dini inançları paylaşmasının önemli olduğunu düşünüyor. İsrail’de ise bu oran yüzde 55.

Avrupa’da en yüksek oranlar yüzde 52 ile Polonya, yüzde 42 ile Yunanistan ve yüzde 40 ile Macaristan olmak üzere doğuda yoğunlaşıyor. En düşük oranlar ise batı ve kuzey Avrupa’da. Hollanda’da katılımcıların sadece yüzde 15’i liderleri ile aynı dine mensup olmanın önemli olduğunu düşünürken, bu oran Fransa’da yüzde 17, İspanya’da yüzde 18, İngiltere’de yüzde 22 ve Almanya’da yüzde 23. Avrupa’nın en büyük ekonomileri arasında bu oranın en yüksek olduğu ülke ise yüzde 30 ile İtalya oldu. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 84’ü belli bir dine mensupken, Pew Araştırma Merkezi’ne göre, bu oranın 2060 yılına kadar yüzde 87.6’ya çıkması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN