İsrail karşıtıysan sanatına fon yok

İsrail karşıtıysan sanatına fon yok

Berlin Senatosu, kültürel faaliyetlere verdiği finansman desteğini Uluslararası Holokost Anma Birliği’nin ‘antisemitizm’ tanımına bağladı. Kararı ‘utanç verici ve saçma’ bulan sanatçılar ırkçılığa, antisemitizme ve İslamofobiye karşı mücadelenin el ele gitmesi gerektiğini vurguladı. Kararı açık mektupla protesto eden sanatçılar, söz konusu adımın İsrail’e yönelik eleştirileri baskılama amacı taşıdığına dikkat çekti.

İsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den bu yana uyguladığı soykırıma varan katliamlarına en çok destek veren ülkelerin başında gelen Almanya’da, kültürel faaliyetlere finansman desteği Uluslararası Holokost Anma Birliği’nin (IHRA) antisemitizm tanımına bağlandı. Berlin Senatosu Kültür İşleri Dairesi’nin aldığı karara tepki gösteren sanatçılar ve kültür emekçileri, Berlin Senatosu Kültür İşleri Dairesine ve Kültür ve Sosyal Uyum Senatörü Joe Chialo’ya açık bir mektup yazdı.

Mektupta kararı protesto eden sanatçılar, Berlin Senatosu’nun kültürel faaliyetlere fon sağlanması için antisemitizm maddesinin imzalanmasını koşul olarak getirmesine karşı çıktı. Bu kararın antisemitizm tanımının tartışmalı bir konu olduğunu ve alternatif tanımların varlığını göz ardı ettiğini belirten sanatçılar, kararın, özellikle etkilenecek bireyler ve kurumlarla şeffaf bir tartışma veya istişare yapılmadan alındığını belirttiler. İfade ve sanat özgürlüğüne vurgu yapan sanatçılar, antisemitizm tanımının ayrımcılığın diğer biçimleri için yapılmayan bir istisna olduğunu ve bunun ayrımcılık biçimlerinin hiyerarşikleştirilmesine yol açacağını dile getirdiler.

Ayrıca, her türlü ayrımcılık ve eşitsizlikle mücadele etmenin önemine dikkat çekerek, ırkçılığa, antisemitizme ve İslamofobiye karşı mücadelenin el ele gitmesi gerektiğini vurguladılar. Sanatçılar ayrıca İsrail hükümetinin politikaları ve Gazze’deki savaşla ilgili eleştirel pozisyonların kamuoyundan dışlanması için bu maddenin baskı aracı olarak kullanılmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Son olarak sanatçılar Berlin Senatosu Kültür İşleri Dairesi’ne antisemitizm maddesini derhal geri çekme çağrısında bulundu. Bu yaklaşımın, Berlin’in sanat ve kültür sektörünün çeşitliliğini ve uluslararası sanat söylemine açıklığını tehlikeye attığını belirttiler. Sanatçılar, siyasi müdahaleyi reddederek kültürel üretimin işlevine, yöntemlerine ve özgürlüğüne sahip çıkılmasını talep ettiler.

Mektupta söz konusu kararın son derece saçma ve utanç verici olduğunu vurgulayan sanatçılar, “IHRA’nın ‘yasal olarak bağlayıcı olmayan antisemitizm tanımı’, cezai kovuşturmalara değil, Yahudi karşıtı toplumsal eğilimlerin daha iyi izlenmesine hizmet etmeyi amaçlamaktadır. Kültürel ifadeler ve davet politikaları için devlet yaptırımları sağlamayı amaçlamamaktadır ve bu amaç için uygun da değildir. Federal Hükümetin IHRA tanımına yaptığı ek, İsrail hükümetinin politikalarına yönelik eleştirileri de tanım kapsamına alarak bu tanımı daha da keskinleştirmiştir. IHRA’nın yoruma açık antisemitizm tanımının, fonların olası geri çekilmesi için bir yaptırım aracı olarak kullanılması ölümcüldür” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN