Kaliteli uykunun sırrı meğer çok basitmiş: Deliksiz uyumak elinizde! Gece uykusu bu sürenin altında olmamalı

Kaliteli uykunun sırrı meğer çok basitmiş: Deliksiz uyumak elinizde! Gece uykusu bu sürenin altında olmamalı

Yapılan bir araştırmada, kaliteli gece uykusu için yapılması gerekenler bilimsel olarak tespit edildi. İşte, deliksiz uyumanın püf noktaları...

Toplumdaki genel kanı, yatmadan önce yapılan yoğun egzersizin kalp atış hızınızı ve vücut sıcaklığınızı artıracağı ve uykuya dalmayı zorlaştıracağıdır. Bu nedenle Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kısa süreli hafif aktivitelerin uyku üzerindeki etkisini incelediler.

Bilim insanları, BMJ Open Sport & Exercise Medicine'de yayınlanan bulgularında, "Bu sonuçlar, mevcut uyku önerilerinin aksine, akşam egzersizlerinin uyku kalitesini bozmadığını gösteren kanıtlara ekleniyor" diye yazdı.

Araştırmacılar, 40 yaşının altında olan 28 sigara içmeyen yetişkinle çalıştı. Katılımcılar günlük işlerinde 5 saatten ve akşamları 2 saatten fazla hareketsiz zaman geçirdiler.

GECE YATMADAN ÖNCE SPOR YAPARSAK NE OLUR?

Sozcu'de yer alan habere göre, 7 gün boyunca bir fitness takip cihazı takmaları istendi ve bu sırada ne zaman yatağa gittiklerini, ne zaman uyandıklarını ve kondisyon bisikleti kullanma veya yoga gibi takip cihazı tarafından tespit edilememiş olabilecek aktivitelere ne zaman katıldıklarını da kaydettiler.

Her gönüllü ayrıca kontrollü bir laboratuvar ortamına iki kez 4 saatlik akşam ziyaretleri gerçekleştirdi. Bir oturumda katılımcılar saat 17.00 civarında başlayarak tüm süre boyunca oturdular. Diğerinde ise 4 saat boyunca her 30 dakikada bir 3 dakikalık basit direnç egzersizleri ile dinlenmelerine ara verdiler.

Her 3 dakikalık 'aktivite molası' üç egzersizden oluşan üç turdan oluşuyordu. Bunlar her biri 20 saniye süren sandalye çömelmeleri, baldır kaldırma ve düz bacak kalça uzatma ile ayakta diz kaldırma şeklinde düzenlendi.

"BUNLARI ZORLANMADAN YAPABİLİRSİNİZ"

Çalışmanın yazarı ve insan beslenmesi bölümünde kıdemli öğretim görevlisi olan Meredith Peddie, "Bu basit vücut ağırlığı egzersizleri seçildi çünkü ekipman veya çok fazla alan gerektirmiyor ve bunları izlediğiniz televizyon programını bölmeden yapabilirsiniz" dedi.

"Evinizde dolaştığınızda, yerinizde yürüyüş yaptığınızda veya hatta oturma odanızda dans ettiğinizde muhtemelen benzer bir etki elde edebilirsiniz; en önemli şey, düzenli olarak sandalyenizden kalkmanız ve vücudunuzu hareket ettirmenizdir" diye ekledi.

Yemekten sonra hareket etmenin kan dolaşımındaki şeker ve yağ miktarını azalttığı düşünülüyor.

SAĞLIKLI UYKU İÇİN GÜNDE KAÇ SAAT UYUMALI?

Meredith Peddie'nin ekibi, katılımcıların egzersizleri yaptıklarında, dört saati oturarak geçirdikleri zamana göre ortalama 27 dakika daha fazla uyuduklarını belirledi. Ortalama uyku süresi 6 saat 45 dakikaya karşı 7 saat 12 dakikaydı.

Katılımcıların ortalama uyanma süreleri farklıydı. Uzun süreli oturmanın ardından saat sabah 07.35, aktivite molasının ardından ise saat 08.06 saatleri kaydedildi. Kesintisiz uyku açısından iki grup arasında anlamlı bir fark görülmedi.

Araştırmacılar, "Bu çalışma, sağlıklı yetişkinlerde akşam direnç egzersizinin sonraki uyku kalitesi ve fiziksel aktivite kalıpları üzerindeki etkisini inceleyen ilk çalışma gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.

Uzmanlar, obezite, kalp hastalıkları ve depresyon gibi kronik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltmak için gecede 7 ile 9 saat uyumayı öneriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN