Yeşili bitirecek karar Resmi Gazete'de: Türkiye, ormanlarını ranta açarak gelişemez

Yeşili bitirecek karar Resmi Gazete'de: Türkiye, ormanlarını ranta açarak gelişemez

Ormanların turizm amaçlı tahsis edilmesine olanak tanıyan düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara tepki gösteren CHP’li Erhan Adem, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu vurgularken eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “İklim sorunlarının konuşulduğu şu günlerde bu yaklaşım suçtur” dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Resmi Gazete’de yayımlanan bir gece yarısı kararı daha ormanları ranta açtı. ‘Devlet ormanı sayılan yerlerin turizm amaçlı tahsisi Turizm Bakanlığı tarafından yapılır’ hükmünü eski Turizm Bakanı Ertuğrul Günay KARAR’a değerlendirdi. Değişikliğin, ormanları turizm yatırımlarına tahsisini kolaylaştırdığını söyleyen Günay ‘Türkiye, ormanlarını turizme, maden ocaklarına ve benzer yatırımlara açarak, yeşilini yok ederek gelişemez’ dedi ve uyarıda bulundu: İklim sorunlarının dünyanın asıl gündemi olmaya başladığı bu çağda bu yaklaşım yanlıştan da öte, suçtur.

İNSANLIĞA KARŞI BİR SUÇ DAHA

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm amaçlı tahsis edebileceği alanlar arasına ormanlar da dahil edildi. Yönetmelikte “Hazinenin özel mülkiyetinde ve devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar ile devlet ormanı sayılan yerlerin turizm amaçlı tahsisi bakanlık tarafından yapılır” hükmü yer aldı. Düzenlemeyi sert şekilde eleştiren CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem “Acilen geri çekilmelidir. Anayasa’ya aykırıdır. 169. maddeye göre; devlet, ormanların korunması ve genişletilmesi için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Ancak bu yönetmelik, ormanlarımızı korumak yerine onları sermayeye teslim etme amacını taşımaktadır. Ormanlar sadece ülkemizin değil tüm insanlığın ortak mirasıdır ve herhangi bir ticari faaliyete açılmamalıdır. Zaten yeteri kadar turizme açılmış orman alanlarımız varken daha ne istiyorsunuz? Açgözlülük artık sınır tanımıyor” ifadelerini kullandı.

screenshot-11.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen Muğla Milas Güvercinlik Koyu’nda 3 otel inşa edildi.

KARAR’a konuşan eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da “Yapılan değişiklik, orman alanlarının turizm yatırımlarına tahsisinin kolaylaştırılmasını amaçlıyor. Ancak orman alanlarının turizme tahsisi, önemli şartlara bağlıdır ve Orman Bakanlığı’nın uygun görüşü gereklidir. Türkiye ormanlarını turizme, maden ocaklarına ve benzer yatırımlara açarak yeşilini yok ederek gelişemez” uyarısında bulundu. “Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şey, yeni turizm yatırımlarından ziyade mevcut olanların kalitesinin artırılmasıdır” diyen Günay, şunları kaydetti: “Kültür ve Turizm Bakanlığı dilediği ormanı turizm yatırımına açamaz. Oldu-bittiye seyirci kalınmasının vebali ağırdır. Bakanlık, ormanları turizme açmak gibi bir yanlışın peşine düşerek bazı yatırımcıları kollarsa turizmin geleceğine ve sürdürülebilirliğine büyük zarar verir. İklim sorunlarının dünyanın asıl gündemi olmaya başladığı bu çağda bu yaklaşım yanlıştan da öte, suçtur.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN