Kayalıklardan kürekle toplanıyor, poşet poşet satılıyor! Pekmezin olmazsa olmazı... O ilimizden fışkırıyor

Kayalıklardan kürekle toplanıyor, poşet poşet satılıyor! Pekmezin olmazsa olmazı... O ilimizden fışkırıyor

Pekmez üretim mesaisinin başladığı Yozgat’ta bu toprak kayalıklardan kürekle toplanıyor, poşet poşet satılıyor. Pekmezin olmazsa olmazı olarak değerlendirilen toprak resmen o ilimizden fışkırıyor…

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde, kış aylarının vazgeçilmezi olan pekmez üretimi, bağ bozumu ile birlikte başladı. Yerel halk, geleneksel yöntemlerle üzümleri pekmeze dönüştürmek için yoğun çaba harcıyor.

ÜZÜM BAĞLARINDAN PEKMEZE YOLCULUK

Sabahın erken saatlerinde, Çekerek’in üzüm bağlarına giden vatandaşlar, topladıkları salkım salkım üzümleri özel pekmez toprağı ile buluşturuyor. Bu toprak, Bayındırhüyük köyü çevresinde yer alan dağlık ve kayalık alanlardan çıkarılıyor. Yerel halk, pekmez üretimi için bu toprak olmadan şıra oluşumunun mümkün olmadığını vurguluyor.

yozgatta-pekmez-uretimi-icin-toprak-cikarma-islemi-1.jpg

GELENEKSEL ÜRETİM SÜRECİ

Toplanan üzümler, önce pekmez toprağı ile eziliyor ve ardından büyük kazanlarda kaynatılıyor. Meşe odunu ateşinde 2-3 saat boyunca sürekli karıştırılan üzüm karışımı, istenen kıvama geldiğinde süzgeçten geçiriliyor. Bekleme süresinin ardından, hazırlanan pekmez kavanozlara doldurularak tüketilmeye hazır hale geliyor.

yozgatta-pekmez-uretimi-icin-toprak-cikarma-islemi-2.jpg

"TOPRAKSIZ OLMAZ"

Bayındırhüyük köyünde yaşayan Durak Özkan, “Üzümden pekmez yapmak için doğal toprak kazıyoruz. Bu toprak, Çekerek çevresinde sadece bizim köyümüzde bulunuyor. Bu olmadan pekmezin şırası durulmuyor, dolayısıyla pekmez olmuyor. Bu nedenle de bu toprağı pekmeze katmak zorundayız” diyerek, pekmez üretimindeki önemi belirtiyor.

yozgatta-pekmez-uretimi-icin-toprak-cikarma-islemi-3.jpg

Yozgat’ta geleneksel yöntemlerle üretilen pekmez, hem lezzeti hem de sağlığıyla kış sofralarının vazgeçilmez bir parçası olmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN