Türkiye'de arsa almadık yer bırakmadılar! Türkiye'den arazi almaları yasaktı: Dönüm dönüm yerleri çıktı

Türkiye'de arsa almadık yer bırakmadılar! Türkiye'den arazi almaları yasaktı: Dönüm dönüm yerleri çıktı

Türkiye’de arazi almaları yasak olan o ülkenin vatandaşları, Türkiye’de arsa almadık yer bırakmadılar. Sığınmacı sorunun en büyük kaynağı olan o vatandaşların Türkiye’de dönüm dönüm yerleri çıktı…

Son veriler, Türkiye'deki Suriyeli sayısının 12 yıl içinde rekor bir artışla 3 milyon 96 bin 157 kişiye ulaştığını gösteriyor. Ancak, 1927 yılında çıkarılan Mukabele-i Bilmisil Kanunu gereği Suriyelilerin Türkiye'den arazi veya konut alması yasak olmasına rağmen, bu durumun ihlal edildiği ortaya çıktı.

SURİYELİ SAYISI HIZLA ARTIYOR

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 29 Ağustos 2024’te açıklanan verilere göre, Türkiye'deki Suriyeli sayısı 2012 yılında sadece 14 bin olarak kaydedilirken, günümüzde bu rakamın 3 milyon'un üzerine çıkması dikkat çekici. Ülkemizde toplam ikamet eden yabancı sayısının ise 5 milyonu geçtiği belirtildi.

YABANCILARA SATILAN ARAZİ MİKTARI

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, Mukabele-i Bilmisil Kanunu’na rağmen Suriyelilerin Türkiye'de arazileri ve konutları edinmelerinin önünde ciddi bir engel olmadığını belirtti. Uzun, son beş yılda 20 milyon 263 bin metrekare arazinin yabancılara satıldığını ve Suriyelilerin bu satışlardan önemli bir pay aldığını vurguladı.

suriyeliler-1-001.jpg

SATIN ALINAN ARAZİ VE KONUT MİKTARI

Cumhur Uzun, Suriyelilerin kurduğu veya ortak olduğu 2 bin 568 tüzel kişilik aracılığıyla 37 ilde 484 futbol sahası büyüklüğünde arazi satın aldığını ve ayrıca 33 ilde 3.987 konut, dükkan ve ofis edindiğini ifade etti.

MUKABELE-İ BİLMİSİL KANUNU NEDİR?

1927 tarihinde çıkarılan Mukabele-i Bilmisil Kanunu, Türkiye'de Suriyelilerin taşınmaz satın almasını yasaklamaktadır. Bu kanun, Suriye’nin Türklerin taşınmazlarına el koyması üzerine çıkarılmıştır ve Suriyelilerin Türkiye’de mevcut olan tüm taşınmazlarına el konulması gerektiğini belirtmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN