İsrail, Hamas'tan sonra Hizbullah'ın liderini de suikastle öldürdü: Devlet değil terör örgütü

İsrail, Hamas'tan sonra Hizbullah'ın liderini de suikastle öldürdü: Devlet değil terör örgütü

Gazze’de soykırım yapan İsrail, ikinci perdeyi açtığı Lübnan’da da ‘lideri öldür, istikrarı yok et, yıkım yap’ politikasını devreye koydu. Savaş hukukunun tüm kurallarını çiğneyerek terör örgütü gibi Tahran’da Hamas’ın başkanı Haniye’ye suikast düzenleyen Netanyahu yönetimi, bu kez de Beyrut’ta Hizbullah’ın lideri Nasrallah’ı komuta merkezinde öldürdü. Bölgeyi ateşe atacak hamle sonrası İran örgütlere ‘Hizbullah’a destek olun’ çağrısı yaptı.

İşgal ordusu Orta Doğu’da bölgesel savaş çıkarma amaçlı terör eylemlerine devam ediyor. Hamas lideri Haniye’nin ardından Hizbullah lideri Nasrallah da İsrail saldırısında hayatını kaybetti. Ateşkesi sürekli yokuşa süren Tel Aviv canisi, geleneksel savaş yerine liderleri hedef alan terör eylemleriyle nefret tohumları ekerek istikrarsızlık yaratıyor.

HİZBULLAH KARARGAHI 85 TON BOMBA İLE VURULDU

Gazze’ye 7 Ekim’de saldıran İsrail bir yıla yaklaşan sürede 41 bini aşkın Filistinliyi öldürdü. Direnişi kırmak için İran’da Hamas lideri İsmail Haniye’ye suikast düzenleyen Netanyahu hükümeti Batı’dan aldığı destekle ateşi Lübnan’a taşıdı. 8 Ekim’den bu yana ülkenin güneyini vuran Tel Aviv, çağrı cihazları suikastıyla Hizbullah’a ağır darbe vurdu. Beş gündür sürdürdüğü bombardımanda binin üzerinde sivili katletti. En büyük saldırıyı ise cuma akşamı yaptı. BM toplantısı için ABD’de bulunan Netanyahu’nun verdiği talimatla Beyrut’taki Hizbullah karargahı 85 ton bombayla vuruldu.

ÖRGÜT: NASRALLAH ŞEHİT ARKADAŞLARINA KATILDI

aldırı sonrası gece boyu ve sabah saatlerinde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın akıbeti belirsiz kaldı. İsrail ordusu ‘Öldürdük’ dedi. Ancak Hizbullah 12 saat sonra ‘Şehit arkadaşlarına katıldı’ açıklamasıyla Nasrallah’ın öldürüldüğünü doğruladı. Saldırıda başka Hamas komutanlarının da hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada ‘Düşmanına karşı cihadımızı Filistin’e desteğimizi sürdüreceğiz’ ifadeleri kullanıldı. ABD, saldırıya ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını belirtirken, İran dini lideri Hamaney, Orta Doğu’da vesayet altındaki örgütlere ‘Hizbullah’a destek’ çağrısı yaptı.

teror.jpg

TERÖR SARMALI

Gazze’den sonra Lübnan’ı da savaşın içine çeken İsrail, Orta Doğu’da yarattığı şiddet sarmalını bölge liderlerini bir bir öldürerek genişletiyor. Lübnan Hizbullahı, liderleri Hasan Nasrallah’ın önceki gün İsrail hava saldırılarında hayatını kaybettiğini doğruladı. Nasrallah’la birlikte diğer bazı Hizbullah yetkililerinin de öldürüldüğüne işaret edilen açıklamada, Nasrallah dışındaki isimlere yer verilmedi. “İsrail’e karşı mücadeleye devam edileceğine” dikkat çekilen açıklamada, Hizbullah’ın mensuplarına da “davalarına bağlı kalmaları” çağrısı yapıldı. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960’da başkent Beyrut’ta dünyaya geldi. İsrail’in 1982’de Lübnan’ı işgal etmesinden sonra Hizbullah örgütüne katıldı. Abbas Musevi’nin 1992’de İsrail tarafından öldürülmesinden sonra 12 Şubat 1992’de Hizbullah’ın genel sekreteri seçildi. İsrail - Lübnan Savaşı sırasında 14 Temmuz 2006’da Nasrallah’ın birkaç saat önce ziyaret ettiği büro, İsrail’in attığı bombalarla imha edildi. Ancak Nasrallah, sağ kurtulmayı başardı. Hizbullah’ın 2000 yılında güney Lübnan’ın 22 yıl süren İsrail işgalinden kurtarılmasında ve ardından Temmuz 2006 savaşında İsrail’e karşı oynadığı rol, Nasrallah’a büyük prestij kazandırırken, 2006 Lübnan Savaşı’nın galibi, birçok Orta Doğu ülkesinde Hizbullah olarak görüldü. Nasrallah ayrıca Lübnanlı ve Arap esirler ile İsrail tarafından alıkonulan direnişçilerin cesetlerinin iade edilmesi için takas anlaşması yapılmasında da önemli bir rol oynadı. Hamasetli konuşmaları ve güçlü kişiliği, Arap ve İslam dünyasında kendisine popülerlik kazandıran faktörler olurken, konuşmaları geniş yankı ve ilgi gördü. Ancak 2011’de patlak veren Suriye devriminin bastırılmasında Hizbullah’ın Beşşar Esad rejiminin yanında yer almasının ardından Nasrallah bu popülerliğini büyük oranda kaybetti. Hizbullah, İran’ın desteklediği diğer silahlı hareketlerle birlikte, Esad rejiminin Suriye’de devrimcilere karşı başlattığı savaşa katılmak suretiyle Suriye’nin birçok kasaba ve şehrinde katliamlar gerçekleştirerek milyonlarca Suriyelinin yerinden edilmesine katkıda bulundu. Bu da Hizbullah’a, onun yönetimine ve özellikle de Nasrallah’a ciddi eleştirilerin yöneltilmesine neden oldu.

İRAN’DA SAVAŞ HAZIRLIĞI

Hamaney gizli bir yere götürüldü: İran lideri Ali Hamaney, “İsrail’in Hizbullah’ın Lübnan’daki güçlü yapılanmasına zarar veremeyeceğini” ve bölgedeki tüm “direniş güçlerinin” Hizbullah’a destek vereceğini ifade etti. İran devlet kanalı Press TV’nin canlı yayınladığı konuşmada Hamaney, “Bölgedeki tüm direniş güçleri Hizbullah’ın yanında yer alıyor ve onu destekliyor. Bu bölgenin geleceği, Hizbullah’ın liderliğindeki direniş güçleri tarafından belirlenecek,” ifadelerini kullandı. Reuters’a konuşan kaynaklar, Ali Hamaney’in Cumartesi günü ülke içinde yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı bir yere transfer edildiğini bildirdi.

İranlı komutan Nilfuruşan da öldü: Nasrallah’ın öldüğü saldırılarda İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu İranlı bir komutanın da öldüğü açıklandı. AP haber ajansı, 58 yaşındaki Nilfuruşan’ın, ABD tarafından yaptırım uygulanan Devrim Muhafızları Ordusu’nda operasyon komutan yardımcısı statüsünde olduğunu aktardı. Nilfuruşan, nisan ayında İsrail’in İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına düzenlediği saldırıda öldürülen Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi’nin yerine geçmişti. Nilfuruşan, uzun yıllar Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü bünyesinde Lübnan ve Filistin’de İran’ın desteklediği gruplarla yakın çalışmaları nedeniyle İran için kilit askeri yetkililerden biri olarak biliniyordu.

Olası halef kuzeni Haşim Safiyuddin: The New York Times (NYT) gazetesi, üç İsrailli savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, Nasrallah’ın kuzeni Haşim Safiyuddin’in kendisinin olası halefi olarak değerlendirildiğini ve saldırı sırasında olay yerine olmadığını anlattı. Hizbullah’ın yürütme konseyinin başındaki isim olan Safiyuddin, Hizbullah’ın siyasi işlerinden sorumlu. Safiyuddin Hizbullah’ın askeri operasyonlarını yöneten Cihat Konseyi’nde de bulunuyor. Safiyuddin’in Nasrallah’ın kuzeni olduğuna işaret edilen habere göre, Safiyuddin de Nasrallah gibi ‘Hazreti Muhammed’in soyundan geldiğine’ işaret eden siyah bir sarık takıyor.

NETANYAHU DİKKAT DAĞITMAK İÇİN NEW YORK’A GİTTİ

85 ton bomba atmışlar: Nasrallah suikastı “Yarasa Filosu” olarak adlandırılan, İsrail Hava Kuvvetleri’nin 119. Birimi tarafından gerçekleştirildi. İsrail uçakları Nasrallah’a suikast düzenlemek için her biri 1 ton ağırlığında 85 sığınak patlatıcı bomba attı. Saldırının F-35 uçakları tarafından, yerin 50 ila 70 metre derinliğindeki tahkimatları delebilen ve ayrıca sarsıcı titreşimlere neden olabilen yaklaşık 10 adet MK84 sığınak patlatıcı bomba kullanılarak gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bu arada İngiliz medyasına konuşan üst düzey bir İsrailli yetkiliye göre, Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler için New York’a yaptığı ziyaret Nasrallah’ı, İsrail başbakanı uzaktayken kendisinin güvende olduğuna inandırmak için tasarlanmış bir hamleydi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN