Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte, artık belirli bir yaşın üzerindeki sürücüler, mevcut sürücü belgelerine sahip olsalar dahi ticari amaçla araç kullanamayacak. İşte detaylar...
Belirli bir yaşı aşan sürücülerin sürücü belgelerini yenileme süreçlerinde yeni kurallar getirildi. Yaşlı sürücülerin belirli periyotlarda sağlık kontrollerinden geçmeleri ve bu kontrollerin sonuçlarına göre belgelerini yenileyebilmeleri amaçlanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte trafik güvenliğinin artırılması ve yaşlı sürücülerin trafikteki risk faktörlerinin minimize edilmesi hedefleniyor.
TİCARİ TAŞIMADA EHLİYET ÜST YAŞ SINIRI KAÇ 2025?
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde belirtilen şartlara göre, ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, büyük otobüs şoförlerinin en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını aşmamış olmaları gerekiyor.
Medyatava'da yer alan habere göre, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde taşıma işlerinde istihdam edilen şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar şöyle:
"MADDE 34–(1) Bu yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin; a) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, b) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları, c) 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir."
66 YAŞINDAN GÜN ALANLAR TİCARİ TAŞIMA YAPAMAYACAK
Ticari araç kullanımına yönelik düzenleme 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi, sektörde uzun süredir geçerli olan yaş sınırlarını yeniden belirledi. Geçici olarak 69'a çıkarılan ticari araç sürücüleri için yaş sınırı, 2025 yılı itibarıyla 66'ya çekildi.
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, 66 yaşından gün alan sürücüler ticari araç kullanamıyor. Bu düzenleme, sektörde güvenlik önlemlerini artırma amacı taşıyor. Sadece yaş sınırında değil, sürücülerin sağlık durumlarına ilişkin kontrollerde de önemli değişiklikler öngörülüyor.
80 YAŞINI AŞANLAR EHLİYETİNİ İKİ YILDA BİR YENİLEMELİ
Öte yandan 80 yaş ve üzerindeki sürücüler için ehliyet yenileme süresi 3 yıldan 2 yıla indirildi ve bu sürücüler için ilave sağlık kontrolleri zorunlu hale getirildi.
Sağlık denetimleri, refleks ölçümü, görme ve işitme testleri gibi yaşa bağlı değişimleri değerlendirmeyi amaçlıyor. Bu testler sayesinde, yaşlı sürücülerin yollardaki güvenliği sağlanacak ve ticari araç kullanımında oluşabilecek risklerin önüne geçilecek.
Bana 66 yaşımda evimi geçindirmek için araba kullandırmıyolar kendileri ölmüş gömmeyi unutmuşlar hal@ devlet yönetiyolar.
Yanıtla (4) (2)ŞÖYLE BİR BAKIN KAZA YAPANLAR KAÇ YAŞINDA SİZLER BAKMIŞSINIZ 66 DAN sonra ticari ARAÇ KULLANMAZLAR YA ÖNCE ÖZEL ARAÇLARA TAGOGRAF TAKSİNLAR AKŞAM HABERLERDE GÖRDÜK GİŞELERDE KAÇ HIZLA TIRIN ALTINA GİRMİŞ VE YİNE TIR ŞOFÖRÜNÜ SUÇLUYA CAKLAR
Yanıtla (3) (0)Kaza oranı gençlerde daha fazla ama yaşlılarda sıhhatlı ise 70 iyidir yöneticilerde 60 üsdü rapor istenmeli
Yanıtla (0) (0)Meclistede 65 yaşını aşmış milet vekili başkan başbakn kimseyi görmek istemiyoruz bunada yaş sırı gelsin gençlerin önü açılsın
Yanıtla (36) (0)Herşeye yaş sınırı getiriliyor siyasilere niye yaş sınırı getirilmiyor ben izsuda çalıştım 55e girdim yaş sınırı getiriliyor calisamazsin dediler ayrılmak zorunda kaldım
Yanıtla (6) (1)ehliyetimi 8/5/1971 yılında ağır vasıta olarak aldım. 10 yaşında idim. ehliyeti almak için tam 4 defa direksiyon imtihanına girdim ve aldım. eskiden ağır vasıta alan kişi 5 yık otobüs kamyon kullanamazdı. 5 yıl kücük araç kamyonet tek teker araç kullanabilinirdi. 5 yıl sonunda da büyük araç çift tekerlekli araç yani kamyon otobüs kullanbilirdin. şimdiki gibi ver parayı 18 yaşında çık tıra çık kamyona çık otobüse denilmiyordu. hiç bir ufak olsun büyük olsun araçın kendisi kaza yapmaz.
Yanıtla (5) (0)Beş yıl muavinlik yapyorduk kurs yoktu öyle aldık ehliyeti e sınıfı
Yanıtla (0) (0)Bir kisi 66 yaşında araç kullanamazsa doğrudur ama ülkemi yönetmek için millet vekiline olmasın o zaman.
Yanıtla (17) (0)kaza yapanların yüzde 95'i genç?
Yanıtla (11) (0)türkiye'de çok kolay ehliyet veriliyor. yurt dışından ehliyet almaya geliyorlar. en başında bunun zorlaşması şart. sonra trafikte denetim sıklaştırılacak. trafik polisleri ne iş yapıyor anlamıyor, istanbul'un her yerinde trafik polisi olmalı. sonra en ağır cezaları vereceksin ama gerçekten vereceksin, affetmeyeceksin.
Yanıtla (3) (0)