Hava sıcaklıkları neredeyse 50 dereceye ulaşırken Amik Ovası’ndaki üreticiler de dertlendikçe dertlendi. Bu yıl ekilen hiçbir üründen kazanamadıklarını dile getiren üreticiler tarla fiyatının 5 TL olduğu o ürünün marketlerde 20 TL'den satıldığını söyledi. İşte tüm detaylar…
Amik Ovası’nın verimli topraklarında yetişmeyen hiçbir ürün olmadığını belirten üreticiler buğday, mısır, pamuk, meyve ve sebze gibi pek çok farklı ürün yetiştirilebildiğine değindi. Şimdilerde Tarlalarda kavun ekili olduğunu ve hasat sürecinin başladığını dile getiren üreticiler Emek vererek ürettikleri ürünlerin para etmemesinden şikayet etti. Kavun fiyatlarının tarlada 5 TL'ye kadar düşmesi üreticiyi Tedirgin ederken fiyatlar marketlerde 20 ila 30 TL'ye kadar ulaşıyor. Üreticiler fiyatlar araştırılsın diyerek bakanlığa çağrıda bulundu.
FİYATLAR ARAŞTIRILSIN
Kırıkhan Kavun Üreticileri Birliği Başkanı Ali Bahur, kavun kalitesinin ve rekoltesinin bu yıl iyi olduğunu belirterek son bir haftada fiyatların 5 TL'ye kadar gerilediğine değindi. Kavunların markette 25-30 TL'den satıldığını söyleyen Bahur, Tarım Bakanlığı’nın bu durumu araştırması gerektiğini söyledi. “Millet kavun yiyemiyor” sözleriyle tepkisini gösteren Ali Bahur,Kavun toplama maliyetinin 3,5 TL olduğunu belirterek paketleme ile maliyetin 4 lirayı geçtiğini ifade etti. Bahur, fiyatların böyle gitmesi durumunda ekim yapamayacaklarını belirterek zararlı olduklarını vurguladı.
Ali Bahur, “Devletin pamuk ve buğdaya desteği var ama kavuna hiçbir desteği yok. Buğday üretiminde zarar ettik. Tonunu 9 bin liradan satmak zorunda kaldık. Amik Ovası üreticisi perişan. Ya işi bırakacağız ya da ücretli işçi olarak tarlaya gideceğiz.” dedi.
HAYVANLARA YEM OLUYOR
Tarladan 5 TL'ye satılan kavunların marketlerde 20-30 TL'den satılmasına tepki gösteren üretici Ali Rıza Sağır, en yakın ilçede bile kavunun kilogram fiyatının ₺20 olduğunu belirterek üreticinin büyük zararda olduğunu vurguladı. Kavun üreticilerinin çoğunun ürünleri tarlada bıraktığına değinen Sağır, “ Ya hayvanlara yem yapan ya da üzerine tarlayı süren arkadaşlarımız var. Devlet bir planlama yapsa, kavun üretiminin ne kadar olmasını planlasa bizde kazanırız. Buğdayda zarar ettik, mısırda zarar ettik, pamuk dersen onda da zarar ettik. Çocuklarımızın nafakasını çıkaramaz duruma düştük. Pazarlama işinde devlet yardımı gerekli, bizim çözebileceğimiz bir mesele değil.” ifadelerini aktardı.
ÜRÜNLER KAZANDIRMADI
Üreticilik yapan Mehmet Çekinmez, son 3-5 yıldır ekilen ürünlerin para getirmediğini vurguladı. Her yıl bu sene olmadı gelecek sene diyerek çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Çekinmez, Her yıl daha da alta düştüklerini söyleyerek tüccarlara kavunları bedava verseler bile 30-40 TL'den sattıklarını söyleyerek duruma tepki gösterdi
Çekinmez, “Devlet küçük bir miktar üreticiye destek veriyor ama bunun yeterli olmadığını bilinmesini istiyoruz. Bu destekle ekonomik krizin çözülmeyeceğini herkesin bilmesi gerekir. Bazı televizyonlarda izliyoruz ve üzülüyoruz. ‘Çiftçi kazanıyor, bilmem şu kadar traktör satılmış.’ haberlerini izliyoruz. Satılan traktör ile çiftçinin durumunu anlayamazsınız, gelin bire bir çiftçi ile görüşün. Çiftçi kazanmıyor, çiftçi mutlu değil ama bizim umudumuz var, onu kaybetmiyoruz.” dedi.