O görüntü depremin habercisi mi? 1999'da aynısı yaşanmıştı: İzmir'de o manzara korkuttu

O görüntü depremin habercisi mi? 1999'da aynısı yaşanmıştı: İzmir'de o manzara korkuttu

Hem vatandaşlar hem deprem uzmanları tedirgin oldu. 1999 depremi öncesinde de aynı görüntülerin kaydı geçtiği belirtilirken İzmir'de ortaya çıkan o manzara korku dolu anları da beraberinde getirdi. Yoksa depremin habercisi mi? İşte tüm detaylar…

İzmir'de görülen toplu balık ölümlerinin artışının deprem habercisi olup olmayacağı konusu da büyük tartışmaları beraberinde getiriyor. 1999 Marmara depremi öncesinde de aynı görüntülerin kayda geçtiği belirtilirken toplu balık ölümlerine görülmesi endişeyi de beraberinde getirdi. Vatandaşlar tarafından alanında uzman kişilerce yapılan araştırmalar doğrultusunda toplu balık ölümleriyle depremin ilişkili olup olmadığına dair açıklamalar bekleniyor. İşte tüm detaylar…

BALIK ÖLÜMLERİNİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

İzmir Körfezi'nde ölü balık sayısı her geçen gün artarken Bayraklı ve Karşıyaka Sahillerinde 20 Ağustos'ta binlerce ölü balığın kıyıya vurduğu görüldü. Karşıyaka ilçesine bağlı Aksoy ve Bayraklı ilçelerinde Turan Mahallesi'nde ölü balıkların kıyıya vurması kentte kötü bir kokuya neden olurken vatandaşlar da duruma çözüm arıyor.

İzmir Körfezi'nde Felaketin Boyutu Artıyor: Her Yer Ölü Balık

KÖRFEZ KIRMIZIYA BOYANDI

Balık ölümlerinin artmasının yanı sıra Körfez renginin kırmızıya dönmesi de uzman ekipleri harekete geçirdi. Ölü balıkların arasında çipura, Deniz levreği gibi balıklar yer alırken bu ölümlerin kirlilikten kaynaklandığı da belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin, çevre mevzuatında belirtilen standartlar üzerine kirli suların körfeze deşarj edildiği tespit edildi. İZSU genel müdürlüğü tarafından 1 milyon 858.000 TL para cezası kesilirken Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunuldu.

İZSU yanıt verdi: İzmir Körfezi'nin rengi neden kırmızı oldu? - İz Gazete - İzmir Haberleri - Son Dakika Haberler

BÖLGEDE RAHATSIZLIK VERİYOR

İzmir'de yaşayan vatandaşlar toplu balık ölümlerinin etrafta kötü bir koku oluşturması nedeniyle rahatsızlık duyduğunu belirtti. Bölge sakinlerinden Aykut Şimşek, 1990 yılından bu yana burada yaşadığını belirterek balık ölümlerinin çevreyi ve insanları olumsuz etkilediğini belirtti. Şimşek kokunun çok rahatsız edici olduğunu belirtirken yürümekte bile zorlandıklarının altını çizdi.

İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleriyle ilgili inceleme başlatıldı

BALIKLAR DEPREMİ Mİ İŞARET EDİYOR?

İzmir'de yaşanan toplu balık ölümleriyle ilgili ortaya atılan iddialar ise herkese tedirgin etti. 1999 Marmara depremi öncesinde sıra dışı olaylar üzerinde yapılan bir araştırma toplu balık ölümlerinin büyük deprem habercisi olabileceği görüşünü de öne sürdü. Osaka Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Motoji İkeya ile Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülkü Ulusoy, deprem tanıkları üzerinde yaptığı anket ile böyle bir sonuca vardığını belirtti. Gölcük depremi sonrasında gerçekleştirilen araştırma ile birlikte 450 tanıktan deprem öncesinde belirtiler doğrultusunda 1.026 sıra dışı olayın gerçekleştiği söylendi.

"Deprem Habercisi Olaylar ve Bilimsel Yorumlar" Adıyla Türkiye'de bu alandaki ilk niteliği taşıyan çalışma Kültür Bakanlığı tarafından da yayınlandı. Japon ve Türk bilim adamlarının ortak çalışması ile birlikte 17 Ağustos Marmara depreminin ilk işaretinin günler hatta haftalar öncesinde hayvanlar gökyüzü, deniz ve bitkide üzerinde sıra dışı etkilerle ortaya çıktığını söyledi.

Kirli suları İzmir Körfezi'ne deşarj etmişler! Balık ölümleri sürüyor! - iskenderun

TANIKLARIN İFADELERİ KAYDA GEÇTİ

Büyük felaket öncesinde sıra dışı olayların %50'sinin hayvan davranışlarında %32'sinin gökyüzünde ve hava durumunda %10'unun deniz ve karada %7'sinin elektrikli cihazlarda %2'sinin ise bitkilerde görüldüğü aktarıldı. Deprem tanıklarının ifadeleri ile birlikte ortaya çıkan raporda toplu balık ölümleri de yer aldı. İzmir'de görülen bu durum ise şiddetli deprem öncesinde bir belirti olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor.

İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ile kötü kokuyu araştırmak için 11 noktadan numune alındı, Prof. Dr. Değirmenci: Balık ölümleri ve kötü kokunun sebebi İzmir yangınları da olabilir

KOBE DEPREMİ'YLE KARŞILAŞTIRILDI

17 Ağustos Marmara depremi öncesinde ortaya çıkan toplu balık ölümleri Kobe depreminde de görüldüğü. Her iki deprem öncesinde görülen sıra dışı olayların hemen tamamının aynı olduğu aktarıldı. Kobe depreminin %51 hayvan davranışları, %29 gökyüzü ve hava durumu, %11 deniz ve kara, %9 elektrikli cihazlar ve %1 bitkiler üzerinde etkili olduğu gözlemlendi.

Ortaya çıkan iddialar doğrultusunda uzmanlardan bir açıklama beklenirken İzmir'in yanı sıra Türkiye'nin farklı noktalarında ve Yunanistan'da da görülen toplu balık ölümlerinin gerçekten deprem habercisi olup olmadığı merak ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN