Sürücülere 10 katı ceza geliyor! Resmi Gazete'de yayımlandı: O hataya düşenin kuruşuna kadar alacaklar

Sürücülere 10 katı ceza geliyor! Resmi Gazete'de yayımlandı: O hataya düşenin kuruşuna kadar alacaklar

Milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’de yayınlanan bu yeni kurala uymayanlar 10 katı ceza ödeyecek. Artık oralardan geçerken daha dikkatli olmanız gerekiyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Son dakika haberine göre, otoyollarda ücretini ödemeden geçiş yapan sürücülere yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu değişiklik, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yetkileriyle uyumlu hale getirilen yönetmelik hükmünü kapsıyor ve cezaları artırıyor.

yeni-proje-15.jpg

YENİ YÖNETMELİK İLE GELEN CEZALAR

Yeni düzenlemeye göre, otoyollarda ücret ödemeden geçiş yapan sürücülere artık geçiş ücretinin on katı tutarında idari para cezası uygulanacak. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Hizmetleri Hakkında Kanun ile uyumlu hale getirilen bu yönetmelik değişikliği, geçiş ücretini ödemeyen sürücüler için önemli bir mali yük getirecek.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN DEĞİŞİKLİK

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği, otoyollardaki ücret ödemelerini denetim altına almayı ve kaçak geçişlerin önüne geçmeyi hedefliyor. Değişiklikle birlikte, otoyollarda ücretini ödemeden geçiş yapan sürücülere uygulanacak idari para cezaları önemli ölçüde artırılmış oldu.

Bu yeni düzenlemenin, otoyol geçişlerinde daha fazla düzen ve disiplin sağlanmasına katkıda bulunması bekleniyor. Sürücülerin, otoyollarda geçiş ücretlerini düzenli olarak ödemeleri gerektiği konusunda daha fazla dikkatli olmaları önem arz ediyor.

yeni-proje-16.jpg

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ücret ödemeden yapılan geçişlerle ilgili maddeleri şöyle:

MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında geçişi ücretli olduğu halde ücret ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine göre o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin on katı tutarında idari para cezası verilir. En uzun mesafe, ücret ödemeden çıkış yapılan gişelere en uzak mesafede olan gişe dikkate alınarak belirlenir.

(2) Ücret ödemeden geçişin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde ödemesiz geçiş yapan aracın plakasına ait hesabın, ilgili tarafından Ana Kontrol Merkezine bildirilmesi durumunda cezasız geçiş ücreti bu hesaptan tahsil edilir. Ödemesiz geçiş ücreti bedelinin ödenmesinden araç sahibi sorumludur. Cezalı geçiş yapan gerçek kişi hüviyetindeki araç sahibinin ölmesi durumunda varislerinden sadece cezasız geçiş ücreti tahsil edilir. Bu uygulamada araç sahibinin ölüm raporu evraka eklenir.

(3) İdari para cezaları ile geçiş ücretleri, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödenir. Bu sürede ödenmeyen geçiş ücretleri ve idari para cezaları, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesi tarafından takip ve tahsil edilir.

(4) İdarenin ücret toplama sistemlerine yönelik tesis ettiği kameralarla tespit edilen görüntülerin saklanması, ücret toplama sisteminin çalıştırılmasına yöneliktir. Kamera görüntülerinin incelenmesini gerektiren itirazlar geçiş ücreti ve idari para cezasının ödemesini durdurmaz.

(5) Geçiş ücretleri ve idari para cezaları ödenmeden kabahatin işlendiği araçların fenni muayeneleri ile satış ve devirleri yapılmaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN