Özel okul fiyatları cep yakıyor! 1 milyon TL'yi geçti

Özel okul fiyatları cep yakıyor! 1 milyon TL'yi geçti

Özel okulların eğitim ücretleri, son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve artan maliyetler nedeniyle hızla yükseliyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bazı okulların yıllık ücretleri 1 milyon TL'yi aşması, velileri zor durumda bıraktı.

Antalya Özel Okullar Birliği Sözcüsü Kenan Çelik'in yaptığı açıklamaya göre, özel okullardaki en temel gider kalemleri eğitim-öğretim, yemek, yayın, genel giderler, kıyafet ve servis ücretleri. Çelik, Antalya'da yerel okulların yıllık ücretlerinin 180 bin TL ile 280 bin TL arasında, zincir okulların ise 280 bin TL ile 500 bin TL arasında değiştiğini belirtti. İstanbul'da ise bu rakamlar çok daha yüksek olup, bazı okulların yıllık ücreti 1 milyon TL'yi aştı.

ÖZEL OKULLAR NEDEN BU KADAR PAHALI?

Uzmanlara göre özel okul maliyetlerinin bu kadar pahalı olmasının nedenleri enflasyon, döviz kuru ve diğer ekonomik faktörler. Yemek, kıyafet, servis gibi gider kalemlerindeki artışlar, toplam ücrete yansıyor. Özellikle büyük şehirlerde özel okullara olan talep artışı, okulların ücretleri artırma konusunda daha özgür hareket etmesine neden oluyor. Bazı okullar, sundukları ek hizmetler (yabancı dil eğitimi, spor aktiviteleri vb.) için ek ücretler talep ediyor.

VELİLER ZORDA

Öte yandan, özel okullardaki yüksek ücretler, velileri de zor durumda bırakıyor. Birçok veli, çocuğunu özel okula göndermek istese de ekonomik imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle devlet okullarını tercih etmek zorunda kalıyor. Özel okulların sunduğu imkanlara ulaşamayan çocuklar, eğitimde eşitsizlik yaşayabiliyor.

Uzmanlara göre, özel okulların yüksek ücretleri, Türk eğitim sistemindeki önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, hem velileri hem de öğrencileri olumsuz etkiliyor. Sorunun çözümü için devlet, özel okullar ve velilerin ortak bir çaba göstermesi gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN