Marmara 50 yılın en büyük tehlikesiyle karşı karşıya! Uzmanlar uyardı: Karadeniz ve Ege'ye de sıçrıyor

Marmara 50 yılın en büyük tehlikesiyle karşı karşıya! Uzmanlar uyardı: Karadeniz ve Ege'ye de sıçrıyor

Uzmanlardan Marmara için kritik uyarı geldi. Öyle ki Marmara 50 yılın en büyük tehlikesiyle karşı karşıya. Üstelik bu tehlike sadece Marmara ile sınırlı kalmıyor, Karadeniz ve Ege’ye de sıçrıyor. İşte detaylar…

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi başta olmak üzere Ege, Akdeniz ve Karadeniz'deki deniz suyu sıcaklıklarının son 50 yılda ciddi şekilde arttığını açıkladı. Tecer, bu artışın çevresel ve ekolojik etkilerine dair önemli bilgiler paylaştı.

MARMARA DENİZİ’NİN SICAKLIĞI ENDİŞE VERİCİ

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'nde deniz suyu sıcaklıklarının son 50 yılda en fazla arttığını belirtti. 1970'li yıllarda Marmara Denizi'ndeki ortalama deniz suyu sıcaklığı 15,3 santigrat derece iken, günümüzde bu sıcaklığın 17,8 santigrat dereceye yükseldiğini açıkladı. Bu, 2,5 santigrat derecelik bir artışa işaret ediyor. Diğer denizlerde de benzer bir artış gözlemlendi; Karadeniz'de 0,9, Ege Denizi'nde 1,4 ve Akdeniz'de 1,2 santigrat derecelik bir artış yaşandı. Bu veriler, Türkiye'nin dört çevre denizindeki uzun dönem sıcaklıklarının ciddi şekilde arttığını gösteriyor.

SICAKLIK ARTIŞI İNSAN KONFORUNU ETKİLİYOR

Prof. Dr. Tecer, atmosferin ısınmasının deniz suyu sıcaklıklarını artırdığını belirterek, “Bu kadar kısa sürede bu kadar dramatik bir artış düşündürücü ve uyarıcı. İnsanların denize girmesiyle bu seviyelere çıkılmaz, ancak ekstrem hava koşulları ve sıcaklıklar deniz suyunun sıcaklığını artırmış durumda” dedi. Akdeniz'deki yüzey suyu sıcaklığının 31 santigrat dereceden 32 santigrat dereceye çıktığını belirten Tecer, Marmara Denizi'ndeki sıcaklıkların 28-29 santigrat dereceye ulaştığını ifade etti. Bu sıcaklıkların, denize girenlerin konfor seviyesini düşürdüğünü vurguladı.

marmara-denizinde-sicaklik-artiyor-1.jpg

EKOSİSTEM ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

Sıcaklık artışının deniz ekosistemine etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tecer, deniz suyunun ısınmasının müsilaj problemini tetikleyebileceğini belirtti. “Marmara Denizi'nde önceki yıllarda yaşanan müsilaj sorunu, sıcaklıkların artmasıyla yeniden gündeme gelebilir. Atık suların denize deşarj edilmesiyle gelen besi maddeleri ve artan sıcaklık, müsilaj oluşumunu teşvik edebilir” dedi. Ayrıca, sıcaklık artışının çözülmüş oksijen konsantrasyonunu düşürebileceğini ve bu durumun oksijene duyarlı canlıların, özellikle ticari balık türlerinin azalmasına neden olabileceğini ifade etti. Denizanası ve vatoz gibi oksijensiz ortamlara alışkın omurgasızların ise bu sıcaklık artışı ile denizlerimize istila edebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’in açıklamaları, Marmara Denizi’ndeki sıcaklık artışının çevresel ve ekosistem üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, deniz sıcaklıklarındaki bu dramatik artışın, müsilaj gibi sorunlara ve deniz ekosisteminde dengesizliklere neden olabileceğini belirtiyor. Sıcaklıkların artışı, deniz yaşamının yanı sıra tatilcilerin konforunu da olumsuz etkiliyor ve bu durumun uzun vadeli etkilerinin dikkatle izlenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN