Kimse fark etmiyor ama haftada 1 kredi kartı büyüklüğünde yiyoruz! Vücuda zararı saymakla bitmiyor

Kimse fark etmiyor ama haftada 1 kredi kartı büyüklüğünde yiyoruz! Vücuda zararı saymakla bitmiyor

Plastik kirliliği, denizlerdeki hayatı tehdit ettiği gibi insan sağlığını da ciddi şekilde etkiliyor. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, haftada bir kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik tükettiğimizi ve bunun vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Akdeniz'de 26 yıldır deniz kaplumbağalarının korunması için mücadele eden Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), "Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular" adlı proje ile plastik kirliliğine karşı savaş açtı. Dernek Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, plastik kirliliğinin denizlerde ve okyanuslarda büyük bir sorun haline geldiğini vurguladı.

yeni-proje-14.jpg

MİKROPLASTİKLER SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR

Dr. Canbolat, plastiklerin er ya da geç denizlere ulaştığını ve bu kirliliğin deniz yaşamını tehdit ettiğini belirtti. "Denizlerdeki kirliliğin yüzde 80'i plastik atıklardan oluşuyor. Bu durum, ilerleyen yıllarda denizlerde balıklardan çok plastik olacağı anlamına geliyor" dedi. Ayrıca, mikroplastiklerin besin zincirine dahil olduğunu ve insanlar olarak haftada bir kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik tükettiğimizi açıkladı.

yeni-proje-13.jpg

PLASTİK ATIKLARIN TEHLİKELİ YOLU

Karaya atılan plastik atıkların nehirler aracılığıyla denizlere taşındığına dikkat çeken Dr. Canbolat, bu durumun insan sağlığı ve ekosistem üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu vurguladı. Plastiklerin vücuda girme yollarının çeşitliliği, özellikle plasentayı geçerek bebeklere ulaşabilmesi, plastiklerin sağlık üzerindeki etkilerini daha da ciddileştiriyor.

EKAD’ın başlattığı bu proje, hem denizlerimizi korumayı hem de plastik kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmayı hedefliyor. Ancak, bu çabaların başarılı olabilmesi için bireylerin de tek kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltması ve geri dönüşüm konusunda daha bilinçli olması gerektiği vurgulanıyor.

yeni-proje-12.jpg

“PLASTİK YÜZYILI” VURGUSU

Karaya atılan her çöpün bir şekilde denizlere ulaştığını dile getiren Dr. Ali Fuat Canbolat, "O da eninde sonunda tekrar bize dönüyor. Bu plastik atıkların denizlere taşınmasındaki en önemli kaynaklardan biri de nehirler, çaylar. Büyük miktarda karasal ortamdan denize geliyor bu su. Akıntılı su kaynakları aracılığıyla bol miktarda çöp taşınıyor. Bizim plastik atıklara dikkati çekmek amaçlı bir projemiz de var. Sahillerimizde bol miktarda plastik atık var. Plastik atık mevzusuna, şu anda 'plastik yüzyılı' diyebiliriz. Çünkü kullandığımız hemen hemen tüm materyallerde plastik ürün var" diye konuştu.

yeni-proje-11.jpg

SAĞLIĞA CİDDİ ZARARLARI VAR

Plastiğin kullanılmasının kaçınılmaz, ama yapılabilecek şeyler olduğunu kaydeden Dr. Canbolat, şöyle konuştu:

"Örneğin tek kullanımlık plastiklerden kaçınılabilir. Bu yıl plastik atıklarla ilgili temamız buydu aslında. Tek kullanımlık plastiklerden uzaklaşalım. Bunların alternatifleri var. Bu plastikler kumsallarda sadece görsel kirlilik yaratmıyor, denizlerde birikiyor. Milyonlarca, tonlarca plastik denizlere karışıyor. Bunlar eninde sonunda bize geliyor. Nasıl mı geliyor? Denizlerde plastiklerin çürüme sürecinde mikroplastik olarak devam ediyorlar. Mikroplastikler, mesela bir annenin plasentası aracılığıyla bebeğe geçebiliyor. Bilimsel araştırmalara göre bir kişi, haftada 1 kredi kartı ağırlığında mikroplastik yiyor. Dolayısıyla plastikler sadece görsel kirlilik yaratmıyor. Ciddi sağlık problemleri de yaratıyor. Doğaya karışan, doğal olmayan bu ürünler eninde sonunda insan sağlığını etkiler hale geliyor."

SAHİLLERİ TEMİZLEYİP, VATANDAŞI UYARIYORLAR

EKAD, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla 2023 yılında başlatılan 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular' projesi kapsamında son 2 yıldır Antalya'da Konyaaltı, Lara, Belek sahillerinde gönüllüler bırakılan plastik atıklar ve izmaritleri temizleyip, insanları uyarmaya çalışıyor. Projede, insanların tek kullanımlık plastik ürünleri kullanmamaları yönünde de farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN