İstanbul sallandı! Büyük depremin habercisi mi? Prof. Dr. Ersoy: Dikkat edin

İstanbul sallandı! Büyük depremin habercisi mi? Prof. Dr. Ersoy: Dikkat edin

Türkiye depremlerle sarsılmaya devam ediyor. 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri tüm ülkemizi ayağa kaldırırken dün akşam Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem yürekleri ağızlara getirdi. Birçok kişi 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul depremi ne zaman?' sorularını araştırırken Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan korkutan uyarı geldi. İstanbul sallandı! Büyük depremin habercisi mi? Prof. Dr. Ersoy tek tek açıkladı.

Dün akşam saat 22.26'da, Marmara Denizi'nde Tekirdağ açıklarında meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem, İstanbul, Balıkesir ve Çanakkale'de de hissedildi. Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin ardından vatandaşlar büyük panik yaşadı. Peki, bu sarsıntı beklenen büyük İstanbul depreminin habercisi olabilir mi? Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, önemli açıklamalarda bulundu.

"KUZEY VE GÜNEY YÖNLERİNDE HAREKETLİLİK VAR"

Bir televizyon kanalına değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tam üzerinde olmadığını belirtti. Ersoy, "Depremin yeri Kuzey Anadolu fay hattına tam olarak düşmüyor. Güney Marmara ile bu bölge arasında bazı depremler olabiliyor. Gaziköy'ün hemen kuzeyinden Kuzey Anadolu fay hattı geçiyor. Deprem dairesel olarak yayıldığı için Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale'de hissedilmiş. Büyük bir deprem değil ama insanları korkutmuş olabilir," dedi.

yeni-proje-2024-07-20t082317-622.jpg

"DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR BÖLGE"

Prof. Dr. Ersoy, depremin sığ olduğunu ve zemine yakın olması nedeniyle hissedildiğini belirterek, "Bu depremler çok sığ depremler. Zemine yakınsa ve yapı stoğu uygunsa daha çok hissedilir. Kuzey ve güney yönlerinde bir hareketlilik var. Burası dikkat edilmesi gereken bir bölge," diye ekledi.

"BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ OLABİLİR Mİ?"

Büyük depremlerin habercisi olup olmadığına dair açıklamalarda bulunan Ersoy, "Ana sistem üzerinde değil ama Türkiye'de 5.5'i geçen depremler yıkıcı olabiliyor. 6.5 büyüklüğünde bir deprem, Marmara'nın hem kuzeyinde hem de güneyinde yıkıcı bir etki yaratabilir. Bu tür depremleri büyük bir depremin habercisi olarak yorumlamak için henüz erken," dedi.

"İSTANBUL'UN ZEMİNLERİ HASSAS"

Prof. Dr. Ersoy, İstanbul'un bazı bölgelerinin zemin yapısına dikkat çekerek, "Fatih, Bağcılar, Bakırköy, Büyükçekmece ve Küçükçekmece gibi bölgelerin zeminleri hassas. Bu tür depremler 4 büyüklüğünü geçtiğinde insanlar tarafından kolayca algılanabilir," ifadelerini kullandı.

yeni-proje-2024-07-20t082328-719.jpg

"DEPREM SAYISINDA ARTIŞ VAR"

Türkiye'de son dönemde artan deprem sayısına da değinen Ersoy, "Türkiye'de 75 bin deprem oldu, normalde olması gereken 25 bin. Bu artışı, 6 Şubat depremlerine bağlıyoruz. Büyük depremlerin artçıları bir iki yıl sürebilir. Ayrıca bu büyük depremler diğer fay zonlarını da rahatsız etti," açıklamasında bulundu.

Depremle ilgili daha fazla bilgi ve güncel gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin. Unutmayın, deprem anında güvende kalmak için hazırlıklı olmalısınız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN