TCMB tarafından açıklanan verilere göre, Türk Lirası'nın reel efektif kuru endeksi beş ay sonra ilk kez geriledi. Düşüş yüzde 1,0 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nin TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, ağustos ayında yüzde 1 düşüş göstererek 62,34 puana geriledi. Bu durum, Türk Lirası'nın satın alma gücünde bir zayıflama olduğunu gösteriyor. Reel kurdaki bu düşüş, mart ayından bu yana ilk kez yaşanan bir gelişme.
TÜFE bazlı reel döviz kuru endeksi temmuz ayında 62,90 puandan 62,97 puana revize edildi. Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ağustos ayında yüzde 2,1 düşüşle 92,75 puan oldu. Bir önceki ayın endeksi yine 94,69 puanda.
Gelişmekte olan ülkeler bazlı reel efektif endeksi 20,92 puandan 50,61 puana, gelişmiş ülkeler bazlı reel efektif endeksi 72,52 puandan 71,52 puana geldi.
Ekonomistler, reel kurdaki düşüşün hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor. Olumlu etkiler arasında ihracatın artması ve ekonomik büyümeye katkı sağlaması yer alırken, olumsuz etkiler arasında ise enflasyonun yükselmesi ve yatırımcı güveninde belirsizlikler yer alıyor.
REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR?
Reel efektif döviz kuru, bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimlerine göre satın alma gücünü ifade eder. Yani, bir ülkedeki mal ve hizmetlerin fiyat seviyesi ile diğer ülkelerdeki fiyat seviyeleri arasındaki ilişkiyi gösterir. Enflasyon gibi faktörler, reel döviz kurunu etkileyebilir.
Reel döviz kurunun artması: Ülkenin mal ve hizmetlerinin yabancı ülkelerdeki mal ve hizmetlere göre daha pahalı hale geldiğini gösterir. Bu durum, ihracatı zorlaştırırken, ithalatı ucuzlatır.
Reel döviz kurunun düşmesi: Ülkenin mal ve hizmetlerinin yabancı ülkelerdeki mal ve hizmetlere göre daha ucuz hale geldiğini gösterir. Bu durum, ihracatı teşvik ederken, ithalatı pahalılaştırır.