Öğrenci duvardaki tuhaf çıkıntıyı kaldırdı içinden hazine çıktı! Tam 27 adet iki bin yıllık sikke: Servet değerinde

Öğrenci duvardaki tuhaf çıkıntıyı kaldırdı içinden hazine çıktı! Tam 27 adet iki bin yıllık sikke: Servet değerinde

Tarih yeniden gün yüzüne çıkıyor. Duvarda yer alan tuhaf çıkıntıyı kaldıran öğrenci büyük bir hazine ile karşı karşıya kaldı. Duvardaki çıkıntının altından tam 27 adet 2000 yıllık sikke çıktı. Resmen bir servet yatıyormuş…

HİLAL NAS

Akdeniz'de yapılan keşifler tam 2000 yıllık geçmişi gün yüzüne çıkardı. Duvarda bulunan tuhaf çıkıntıyı kaldıran öğrenci büyük bir hazine ile karşılaştı. Antik Roma Dönemine ait gümüş sikkeler ortaya çıkarken bu keşif arkeologlar ve tarih açısından büyük bir gelişme olarak kayda geçti. Tarih için büyük bir ölüme sahip olan bu gelişme Roma dönemine ait gizemleri de ortaya çıkarmaktadır. İşte tüm detaylar…

2000 YILLIK GEÇMİŞ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Akdeniz'deki bir adada yapılan restarasyon çalışmaları sırasında, 2.000 yıl öncesine ait antik Roma döneminden kalma gümüş sikkeler bulundu. Bu keşif, arkeologlar ve tarihçiler için büyük bir hazine niteliği taşıyor.

gumus-sikke.jpg

Akdeniz'deki küçük Pantelleria adasında, yaklaşık 2.000 yıllık antik Roma dönemine ait bir hazine keşfedildi. İtalyan yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, adada yer alan Santa Teresa ve San Marco Akropolisi'nin restorasyon çalışmaları sırasında, çalışmalara yardım eden bir arkeoloji öğrencisi tarafından duvarın bir deliğinde gizlenmiş 27 adet gümüş sikke bulundu.

Sikkelerin M.Ö. 94 ile M.Ö. 74 yılları arasında basıldığı tahmin ediliyor. Bu sikkelerin her biri, antik Roma'da uzun süre kullanılan gümüş para birimi olan "denarius" olarak tanımlandı. Arkeologlar, Tübingen Üniversitesi'nden Thomas Schäfer liderliğinde, sikkelerin bir kısmını şans eseri yağmur sonrası gevşeyen toprakta fark etti. Daha sonra bir kayanın altını kazarak geri kalan hazinenin tamamını ortaya çıkardılar.

ROMA CUMHURİYETİ DÖNEMİNDEN

Sikkeler, M.Ö. 200 civarında dolaşıma giren ve Roma Cumhuriyeti döneminde birkaç yüzyıl boyunca kullanılan gümüş "denarius" sikkelerinden oluşuyor. Roma Cumhuriyeti, M.Ö. 27 yılında Roma İmparatorluğu'nun kurulmasına kadar yaklaşık 500 yıl boyunca varlığını sürdürdü.

Arkeo Blog > | Arkeoloji ve Sanat - Arkeolojinin Yayınevi

Bu yeni keşif, 2010 yılında aynı bölgede bulunan ve benzer döneme ait başka bir gümüş sikke hazinesini takip ediyor. O dönemde, Pantelleria'da 107 adet gümüş sikke keşfedilmişti. Ayrıca, daha önceki kazılarda, ünlü Roma imparatorları Julius Caesar, Titus Flavius Vespasian ve imparatoriçe Agrippina'nın mermerden yapılmış baş heykelleri de bulunmuştu. Bu heykeller Palermo’daki Salinas Müzesi ile Londra’daki British Museum’da sergileniyor.

TARİHÇİLER İÇİN PAHA BİÇİLEMEZ BİR KEŞİF

Bu son keşif, bölgedeki arkeologlar ve tarihçiler için oldukça önemli. Roma Cumhuriyeti'nin yapısı, o dönemdeki siyasi ilişkiler ve Akdeniz'deki ticaretin nasıl işlediği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine olanak sağlıyor. Arkeolog Thomas Schäfer, bu hazinenin muhtemelen bir korsan istilası sırasında adaya saklanmış olabileceğini belirtti. Antik dönemlerde Pantelleria sık sık korsan saldırılarına maruz kalıyordu. Schäfer'e göre, hazine gömüldüğü dönemde geri alınamamış olabilir, çünkü akropolis yüzyıllar boyunca el değmeden kalmıştı.

Bu değerli sikkeler, temizlenip restore edildikten sonra Pantelleria arkeolojik parkının Facebook sayfasında duyuruldu. Keşfin, Roma Cumhuriyeti dönemi hakkında daha fazla bilgi edinilmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN