İnternette görüp heveslenince ekti, hem çiçeğini hem yağını satıyor! Ekimde ekip temmuzda toplanıyor

İnternette görüp heveslenince ekti, hem çiçeğini hem yağını satıyor! Ekimde ekip temmuzda toplanıyor

İnternette gördü, heves edip ekimini yaptı! Şimdi hem çiçeğini, hem de yağını satıyor! Ekim ayında ekiyor, temmuz ayında toplanıyor...

Elazığ'ın merkeze bağlı Cevizdere köyünde yaşayan çevre mühendisi Ahmet Yıldırım (31), jeoloji mühendisi kuzeni ile birlikte aromatik bitki üretimine merak sardı. Yaptıkları araştırmalar sonucunda, lavanta bahçeleri üzerine yoğunlaşan Yıldırım ve kuzeni, internetten gördükleri lavanta bahçelerinin etkisiyle 7,5 dönüm alana 3 yıl önce lavanta ekmeye karar verdi. İlk hasatta 250 kilogram çiçek elde eden ikili, bu çiçeklerin yağını çıkararak satışa sunuyor.

TOPLAM 7.5 DÖNÜM LAVANTA EKİMİ MEVCUT

lavanta-1.jpg

Yıldırım, "Kuzenim ile beraber bu işi düşündük. Araştırmasını yaptıktan sonra bu işe girelim dedik. Ben çevre mühendisiyim, kuzenim ise jeoloji mühendisi. Biz burayı 2021 yılında ektik. Toplamda 7.5 dönüm üzerinde bir lavanta ekimimiz mevcut. Normalde bu dönüme ilk ekim aşamasında 2 bin kök fidan gidiyor. Ondan sonra 3 yıl boyunca susuz olarak yetişiyor ve bu yıldan sonra verimi düşüyor. Toplam dönüme 250 kilogram bir çiçek verimi oluyor. Biz de Temmuz ayının başı veya ortasında hasat yapıyoruz. Ardından lavantaların yağını çıkartıyoruz. Sonrasında bunu tütsü, sabun veya mum olarak satışını planlıyoruz" dedi.

LİTRESİ 3 BİN LİRA

lavanta-2.jpg

Ahmet Yıldırım, dönüm başına elde ettikleri 250 kilogram çiçek veriminden yağ ürettiklerini belirtti. Yıldırım, "Yağ olarak isteyen var, sabun veya tütsü olarak isteyen de var. Ona göre fiyatlarında değişkenlik gösteriyor. Litresinde 3 bin lira gibi bir getirisi oluyor. Herhangi bir destek almadık, kendimiz ektik. Gençler için aromatik bitki ekimi ve üretimi için teşvik verilmesin isterim. Bu lavanta üretimini internetten gördük. Biz de üretmek istedik. Burada arkadaşımızdan da destek alarak ektik" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN