Güney Amerika’nın ürünü Hakkari’de yetişti! Hayaldi gerçek oldu: İlki başaran o çiftçi tüm bölgeye umut oldu

Güney Amerika’nın ürünü Hakkari’de yetişti! Hayaldi gerçek oldu: İlki başaran o çiftçi tüm bölgeye umut oldu

Asıl kökeni Güney Amerika olan o ürün Hakkari’de de yetiştirilmeye başlandı. Çiftçinin ilkbaharda ektiği üründen alınan ilk verim yüzleri güldürürken, ilki başaran o çiftçi tüm bölgeye umut oldu…

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, kökeni Galapagos Adaları yani Güney Amerika olan siyah domates yetiştirilmeye başlandı. İlk kez ilçede ekilen bu özel domatesler, Güney Amerika ve Antalya'nın ünlü siyah domatesleriyle yarışacak kalitede. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, bu yıl ilkbaharda ekimi yapılan siyah domateslerin artık verim vermeye başladığını belirtti. Geçirken, gelecekte bu alana daha fazla yatırım yaparak ilçeyi tamamen tarımla buluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

GÜLLÜCE KÖYÜ’NDE İLK KEZ SİYAH DOMATES ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ

Yüksekova'nın Esendere yolu üzerinde bulunan Güllüce köyünde, çiftçi Yılmaz Güneç tarafından ilkbaharın başlarında siyah domates ekimi gerçekleştirildi. Siyah domateslerin tarlada yetişmeye başlamasıyla birlikte, çiftçinin yüzü güldü ve Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, çiftçiyi başarısından dolayı tebrik etti. Güneç, bu başarılı ekimle ilçede tarımsal çeşitliliği artırma konusunda önemli bir adım attı.

hakkaride-siyah-domates-yetistiriciligi-1.jpg

SİYAH DOMATESİN KÖKENİ VE TÜRKİYE’DEKİ YETİŞME KOŞULLARI

Yüksekova'da ekimi yapılan siyah domatesler, kökeni Güney Amerika'ya dayanan ve Türkiye'de genellikle Akdeniz iklimi bölgelerinde yetişen bir tür. Türkiye’de özellikle Antalya bölgesinde tanınan bu domatesler, şimdi de Hakkari'nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetiştirilerek tarımsal çeşitliliğe katkı sağlıyor. Geçirken, “Siyah domatesin ana merkezi Güney Amerika'dır. Türkiye'de ise Akdeniz iklimine dayalı yerlerde yetişiyor. İlkbaharda ekilen bu domatesler verim vermeye başladı ve bu durum ilçemizi tarımla buluşturma amacımızı destekliyor” dedi.

hakkaride-siyah-domates-yetistiriciligi-2.jpg

GELECEK İÇİN TARIM ALANINI GENİŞLETME PLANI

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirken, siyah domates üretiminin ilçede bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Siyah domates üretimimiz başarılı bir şekilde devam ediyor. Çiftçimizin bu başarısı, ilçede tarımsal potansiyelimizi artıracak. Gelecek yıllarda, bu alanda daha fazla yatırım yaparak tarım alanlarını genişletmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

hakkaride-siyah-domates-yetistiriciligi-3.jpg

Sonuç olarak, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde başlayan siyah domates üretimi, bölgedeki tarımsal çeşitliliği artırma ve ekonomik gelişmeyi destekleme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yüksekova'nın tarımsal geleceği için umut verici bir gelişme olan bu proje, yerel çiftçilerin ve bölgenin tarım potansiyelini gözler önüne seriyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN