Doğum hızını artırmak için 3 yeni adım masada: Doğum izni artırımı, bakım desteği ve yeni teşvikler

Doğum hızını artırmak için 3 yeni adım masada: Doğum izni artırımı, bakım desteği ve yeni teşvikler

TÜİK'e göre, 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023'te 1,51'e kadar geriledi. Bu durum nüfusun yenilenme hızı olan 2,1'in altında kalarak alarm verici seviyeye ulaştı. Doğum oranındaki düşüşün önüne geçmek ve Türkiye'nin demografik yapısını korumak için AK Parti, önümüzdeki günlerde çalıştay düzenlemeyi planlıyor. Çalıştayda, doğum oranındaki düşüşün nedenleri ve çözüm önerileri masaya yatırılacak. Bu tedbirler arasında doğum izninin artırılması, ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik yer aldı.

Doğum oranlarındaki endişe verici düşüş, AK Parti'yi harekete geçirdi. Sosyal Politikalar Başkanlığı, bu sorunu ele almak ve çözüm önerileri geliştirmek için 2 Temmuz'da bir çalıştay düzenleyecek. Çalıştay kararı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2001 yılında 2,38 olan toplam doğurganlık hızının 2023'te 1,51 çocuk olarak gerilemesinin ardından alındı.

AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Hakkı Öztürk, yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2,38 olan toplam doğurganlık hızının 2023’te 1,51 çocuk olarak gerçekleştiğinin duyurulmasının ardından çalıştay düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

Öztürk, Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ve akademisyenlerin katılacağı çalıştayın 2 Temmuz’da düzenleneceğini bildirerek, çalıştayda nüfus artış hızındaki düşüşe karşı önerilerin konuşulacağını, bunların da daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulacağını kaydetti.

Multidisipliner bir yaklaşımla birçok başlığı içinde barındıran kısa, orta ve uzun vadeli çözüm paketlerine ilişkin uygulama planları hazırladıklarını aktaran Öztürk, bunların iktisadi, kültürel ve siyasal boyutları bulunduğunu anlattı.

ÜÇ TEMEL BAŞLIK VAR

Öztürk, “Üç temel başlık var; doğum izni ile ilgili süre uzatımı, özellikle kadının çalışma hayatı içerisindeyken kreş veya bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi ve ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi gibi konuların uygulanacağı genel paketleri ve çözüm önerilerini bu çalıştayda kararlaştıracağız.” diye konuştu.

Öztürk, nüfustaki yavaşlamanın tüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği bir sorun haline geldiğine işaret ederek, bu sorunda başarıya ulaşan ülkeleri incelediklerini belirtti.

Bu örneklerden faydalanarak Türkiye'nin kültür ve geleneğine uygun bir model geliştireceklerini söyleyen Öztürk, şunları kaydetti:

“Alacağımız tedbirlerle birlikte ‘demografik fırsat penceresi’ adı verilen genç ve eğitimli nüfusumuzu hem muhafaza ederek, hem de sayısını arttırarak büyük Türkiye olmaya ilerleyecek mekanizmayı ortaya koymayı amaçlıyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN