Sabah erkenden topluyorlar, meyvesini kurutup satıyorlar! İlçenin en iyi gelir kaynağında hasat zamanı geldi

Sabah erkenden topluyorlar, meyvesini kurutup satıyorlar! İlçenin en iyi gelir kaynağında hasat zamanı geldi

Olgunlaşan meyveleri günün erken saatlerinde toplayarak kurutuyorlar. O ilçenin en iyi gelir kaynağından birisi olan bu meyveyi kuruttuktan sonra satıyorlar. Yıl boyunca beklenilen hasat zamanı geldi. İşte o meyve...

BURAK ÖZTOPRAK

Yıl boyunca özenerek yetiştirilen bu meyvelerin hasat zamanı geldi. Kurutarak satılan bu meyveler, o ilçenin en iyi gelir kaynakları arasında yer alıyor. Güneşin altında kurutularak lezzetine lezzet katıyor. İşte hasat zamanı...

TOPLANIP GÜNEŞTE KURUTULUYOR

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde binlerce yıllık geçmişe sahip Ulukale Dutları hasat zamanı geldi! Köylülerin geçim kaynağı olan bu eşsiz lezzet, özenle toplanıp güneşte kurutuluyor.

Çemişgezek'in verimli topraklarında yetişen Ulukale Dutları, 225 üretici tarafından 1500 dekar alanda özenle yetiştiriliyor. İlkbaharda ağaçların bakımıyla başlayan süreç, yaz aylarında hasatla devam ediyor.

6c4fcd8d-5ef0-4cd9-9284-51f645825ce4-1.jpg

FİLELERDEKİ DUT ŞÖLENİ

Olgunlaşan dutlar, ağaçların altına serilen fileler sayesinde kolayca toplanıyor. Üfleme makineleriyle bir araya getirilen dutlar, özenle kovalara dolduruluyor.

GÜNEŞİN ALTINDA KURUYAN LEZZET

Toplanan dutlar, evlerin bahçelerine ve çatılarına serilerek güneşin altında doğal yöntemlerle kurutuluyor. Kadınların emeğiyle temizlenen dutlar, coğrafi işaretli "Ulukale Dutu" olarak tüccarlara satılıyor.

094126-dut-pjl9.webp

ENDEMİK BİR LEZZET: ULUKALE DUTU

Ulukale Dutları, sadece bu bölgenin özel iklim ve toprak koşullarında yetişebilen eşsiz bir aromaya sahip. Yıllık 500 ton civarında üretilen bu dutlar, hem çerez olarak tüketiliyor hem de pekmez ve orcik yapımında kullanılıyor.

ULUKALE DUTLARI GELİR KAPISI OLUYOR

Dut hasadı, Çemişgezekli köylüler için önemli bir gelir kaynağı. Hem yöre halkına istihdam sağlıyor hem de yöresel ekonomiye katkı sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN