Bu bitki 100 yılda bir çiçek açıyor! Bir dalını bile koparan yandı: Cezası parmak ısırtıyor

Bu bitki 100 yılda bir çiçek açıyor! Bir dalını bile koparan yandı: Cezası parmak ısırtıyor

Aydın’ın Söke ilçesinde keşfedilen ve 100 yılda bir çiçek açma özelliğine sahip Agave bitkisi, Türkiye’de nadir bulunan endemik türler arasında yer alıyor. Koparanlara 387 bin 142 TL ceza kesiliyor. Jandarma ve Doğa Koruma ekipleri, bu eşsiz bitkinin korunması için harekete geçti.

Aydın’ın Söke ilçesinde, Türkiye’de ender rastlanan ve sadece 100 yılda bir çiçek açan Agave bitkisi bulundu. Bu nadir bitki, hem doğanın eşsiz hazinelerinden biri olarak değerlendiriliyor hem de ciddi bir ceza riskini beraberinde getiriyor. Bitkinin korunmasına yönelik önlemler alınırken, koparanlara kesilen ceza ise dudak uçuklatıyor.

yeni-proje-3.jpg

AGAVE BİTKİSİ: EŞSİZ VE NADİR

En Son Haber’de yer alan habere göre, Türkiye'nin endemik bitki türlerinden biri olan Agave, Aydın’ın Söke ilçesinin Doğanbey Eski Rum köyünde doğal olarak yetişiyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde de yer alan bu bitki, ortalama 60 ila 100 yıl arasında sadece bir kez çiçek açıyor. Bu özelliğiyle, doğanın nadir hazinelerinden biri olarak kabul ediliyor.

yeni-proje-4.jpg

KORUMA ALTINDA: YÜKSEK CEZALAR UYGULANIYOR

Türkiye'de Agave bitkisi, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi kapsamında korunma altına alınmış durumda. Bu yasa gereğince, bitkinin koparılması ya da zarar verilmesi kesinlikle yasaklanmış olup, bu kurala uymayanlara 387 bin 142 TL ceza kesiliyor. Jandarma ekipleri ve Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, bitkinin korunması için gerekli önlemleri almış durumda. Ayrıca, çevredeki vatandaşlar da Çevre Kanunu kapsamında bilgilendirilmiş bulunuyor.

yeni-proje-5.jpg

ÇEVRE KORUMA ÇABALARI

Aydın İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı ekipleri, Agave bitkisinin korunması için bölgedeki denetimlerini artırdı. Yapılan bilgilendirme ve denetimlerle, bu nadir bitkinin zarar görmemesi için tüm önlemler titizlikle uygulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN