6 milyondan fazla sürücü cezaya hazır olsun! Bu kişilerin ehliyeti artık geçersiz olacak

6 milyondan fazla sürücü cezaya hazır olsun! Bu kişilerin ehliyeti artık geçersiz olacak

Ehliyet sahibi milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Eğer yeni kurala uyulmazsa ehliyet sahiplerini büyük cezalar bekliyor. Üstelik fazla da zamanları kalmadı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye'de, 1 Ocak 2016'dan itibaren uygulamaya konulan yeni tip sürücü belgeleri için geçiş süreci devam ediyor. Eski tip sürücü belgelerini 31 Aralık 2024 tarihine kadar yenilemeyenler, 2025 yılı itibarıyla geçersiz belgelerle araç kullanamayacak. Bu tarihe kadar başvurularını tamamlayanlar, indirimli fiyatla yeni belgelerine sahip olabilecek.

yeni-proje-9.jpg

ESKİ BELGELER İÇİN SON TARİH YAKLAŞIYOR

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, şu an itibarıyla 27 milyon 803 bin kişinin yeni tip sürücü belgesi için başvurduğunu açıkladı. Ancak, 6 milyon 264 bin vatandaşın hala eski sürücü belgelerini yenilemediği belirtiliyor. Bu kişilerin belgeleri, 2025 yılından itibaren geçersiz olacak ve bu durum, sürücüleri cezai yaptırımlarla karşı karşıya bırakacak.

YENİ BELGE İÇİN İNDİRİMLİ FIRSAT

Eski sürücü belgelerini yenilemek isteyen vatandaşlar, 31 Aralık 2024 tarihine kadar toplamda sadece 15 lira ödeyerek yeni belgelerine sahip olabiliyor. Bu bedel, 13 lira değerli kağıt ücreti ve 2 lira vakıf payından oluşuyor. Ancak bu süre dolduğunda belgelerini yenilemeyenler, bu indirimden yararlanamayacak ve yenileme işlemleri için 2025 yılında yeni fiyatlarla karşılaşacak.

yeni-proje-10.jpg

CEZAI MÜEYYİDELERDEN KAÇINMAK İÇİN HIZLANIN

Yıl sonuna kadar sürücü belgelerini yenilemeyen vatandaşlar, geçerli bir ehliyete sahip olmadan araç kullanmanın cezai müeyyideleriyle karşılaşacaklar. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında, eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale geleceği için sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Bu nedenle, belgelerini yenilemek isteyenlerin sağlık raporu alarak randevularını bir an önce alması öneriliyor.

yeni-proje-11.jpg

BAŞVURU SÜRECİ VE GEREKEN BELGELER

Sürücü belgesi yenilemek isteyenler, Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alabilir. Başvuru için gerekli belgeler arasında eski sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve ödendiğini gösteren dekont yer alıyor. Başvuru sahipleri, geçici sürücü belgesi ile araç kullanabiliyor.

Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta, başvuru sürecinde herhangi bir ücret talep edilmediğidir. Vatandaşların, sahte sitelere karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor. Başvuru sürecinde, 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payının ödemeleri, vergi dairesi müdürlüklerinden veya internet üzerinden anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılabilir.

Sonuç olarak, eski tip sürücü belgelerini yenilemeyen 6 milyondan fazla sürücünün, cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için son tarihe kadar belgelerini yenilemesi büyük önem taşıyor. 2025 yılından itibaren geçersiz olan belgelerle araç kullanmak, ciddi sonuçlar doğurabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN