Savunma Sanayi Fonu adı altında vatandaşa yeni fatura: Kredi kartına, araç alım satımına ve tapuya yeni ücretler geliyor

Savunma Sanayi Fonu adı altında vatandaşa yeni fatura: Kredi kartına, araç alım satımına ve tapuya yeni ücretler geliyor

Kredi kartı kullanıcıları, araç alım satımı yapanlar ve tapu işlemleri gerçekleştirenler için yeni ek ücretler yolda. TBMM’ye sunulan yasa teklifi, Savunma Sanayii Fonu’nun gelirlerini artırmak amacıyla kredi kartı, tapu ve araç satış işlemlerine ek mali yükümlülükler getiriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni bir kanun teklifi, kredi kartı sahipleri ve taşınmaz ile araç alım-satımı yapan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi, Savunma Sanayii Fonu’nun gelirlerini artırmayı hedefleyen önemli değişiklikler içeriyor. Özellikle kredi kartı limiti 100 bin TL’nin üzerinde olan kullanıcıların her yıl 750 TL ödeme yapması dikkat çekiyor.

ARAÇ VE TAPU İŞLEMLERİNE EK ÜCRETLER GELİYOR

Yasa teklifine göre, taşınmaz satışlarında hem alıcıdan hem de satıcıdan 750 TL alınması planlanırken, diğer tapu ve kadastro işlemlerinde işlem yapılan kişiden 375 TL ücret talep edilecek. Ayrıca, sıfır araç tescil işlemlerinde 3.000 TL, ikinci el araç satışlarında ise 1.500 TL ek ücret alınması öngörülüyor. Noterlik işlemlerinde de taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar ek bir ücret talep edilecek, diğer noterlik işlemlerinde ise işlem başına 75 TL alınması planlanıyor.

MTV VE ÖTV KAPSAMI GENİŞLİYOR

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre, kanun teklifinin dikkat çeken bir diğer maddesi ise Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili. Motor silindir hacmi 100 cm3 altında olan motosikletler ve 6 kW’nin altında motor gücüne sahip motosikletler de MTV kapsamına dahil edilecek. Bununla birlikte, askeri kullanım haricindeki insansız hava araçları (drone'lar) ve ÖTV matrahı 5 bin TL’nin üzerinde olan kol saatleri de ÖTV’ye tabi olacak.

KİT'LER ENFLASYON DÜZELTİLMESİNİN DIŞINDA TUTULUYOR

Teklifin ilk iki maddesi ise enflasyon düzeltmesiyle ilgili düzenlemeleri içeriyor. Bu düzenlemelere göre, yatırım süreçlerinde enflasyonun vergisel etkisini ortadan kaldırmak amacıyla düzeltmenin ertelenmesi planlanıyor. Ancak, bu düzeltme yalnızca işletme döneminden itibaren uygulanacak. Tasfiye ve iflas aşamasındaki şirketler, iktisadi devlet teşekkülleri (KİT'ler) ise enflasyon düzeltmesinin dışında bırakılacak.

100 BİN TL LİMİTİ OLAN KART SAYISI 62 MİLYON ADET

Resim

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN