80 yıl sonra ilk defa görülecek! O tarihte gözünüzü bile kırpmayın, 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı...

80 yıl sonra ilk defa  görülecek! O tarihte gözünüzü bile kırpmayın, 13  yılın en parlak kuyruklu yıldızı...

Bu gök olayı 80 yıl sonra ilk defa görülecek. Eğer sizin de merakınız varsa o tarihte gözünüzü bile kırpmayın. Çünkü 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı dünyadan geçiş yapacak…

Kuyruklu yıldızlar, gökyüzündeki en ilgi çekici gök cisimlerinden biridir. C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla gökyüzünde göz dolduracak. Türkiye Uzay Ajansı'nın açıklamalarına göre, bu özel anı yaşamak isteyenler için önemli tarihler yaklaşmakta.

KUYRUKLU YILDIZ NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, 11 Ekim itibarıyla Kuzey Yarımküre'den gözlemlenebilecek. Özellikle 12 Ekim günü, kuyruklu yıldızın en yakın geçişini yaparak en yüksek parlaklığına ulaşması bekleniyor. Tsuchinshan kuyruklu yıldızı ile eşsiz görüntüyü kaçırmak istemeyenlerin, gözlerini gökyüzünden ayırmamaları tavsiye ediliyor.

TÜRKİYE’DE GÖRÜLECEK Mİ?

Daha önce 27 Eylül ve 2 Ekim tarihlerinde gün doğmadan önce görülen bu kuyruklu yıldız, 11-12 Ekim tarihlerinde de yeniden gözlemlenebilecek. Bu dönemde, batı yönüne bakarak C/2023 A3 kuyruklu yıldızını görmek mümkün olacak.

kuyruklu-yildiz-1.jpg

C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, 9 Ocak 2023'te Çin'deki Mor Dağ Gözlemevi tarafından keşfedildi. Oort bulutundan gelen bu gök cismi, 22 Şubat 2023'te ATLAS tarafından bağımsız olarak bulundu. 27 Eylül 2024'te günberi noktasını geçerek çıplak gözle görülebilir hale geldi.

kuyruklu-yildiz-2.jpg

NEDEN BU KADAR ÖZEL?

C/2023 A3, 2 Ekim'de 0,4 kadir parlaklığa ulaşarak, 2020 yazındaki ünlü C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını geride bıraktı. Daha zirve parlaklığına ulaşmamış olan bu kuyruklu yıldız, 11 Ekim'den itibaren Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle izlenebilecek. Ne kadar parlak olacağını görmek için sabırsızlıkla bekliyoruz!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN