Vergi, ceza ve harçlara yüzde 44 zam kapıda

Vergi, ceza ve harçlara yüzde 44 zam kapıda

Hükümetin açıkladığı yeni bütçe ile birlikte vergiler ve cezalara yüzde 44 zam gelecek. Yüksek enflasyonun etkisiyle zor durumda olan vatandaşlar, bu artışlarla birlikte daha da sıkıntıya girecek. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, özel iletişim vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları gibi birçok kaleme zam gelmesi bekleniyor.

Yüksek enflasyonun ülkeyi etkisi altına almasıyla birlikte, vatandaşların vergilerdeki artışla daha da zor durumda kalması bekleniyor. 2025 yılında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve trafik cezaları gibi birçok kalemde yüzde 44 civarında bir zam yapılacak

Emlak, Çevre Temizlik, Özel İletişim ve Motorlu Taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çe­şitli harçlar, araç muayene üc­retleri, Gelir Vergisi tarife di­limleri ve trafik cezaları gibi kalemlerde zam oranını belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) son yıllarda enflasyonun seyrine gö­re oldukça farklı düzeyler­de oluştu. Yüksek enflasyon­lu yıllarda mükellefin yükü olağanüstü ağırlaştı.

iiii.jpg

EN AZ YÜZDE 44 ZAM KAPIDA

Her yıl Ekim ayı sonu itibarıyla Yurt içi Üretici Fi­yat Endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılın başında geçerli ola­cak yeniden de­ğerleme oranı­nı veriyor. Bu kapsamda 2025 yılı zam oranlarında rakamlar ortaya çıktı. 2025-2027 Orta Vade­li Programda (OVP), 2025 yılının tümün­de tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyon oranı yüzde 17,5 düzeyinde öngörü­lerken, yılın başında zam oranının en az yüz­de 44 dolayında olması beklentisi güçlendi.

ii.jpg

REKOR ZAM BEKLENİYOR

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, 2020’de yüzde 9,11’de kalan, 2022’de yüzde 36,2’ye çıkan yeniden değerleme oranında 2023’te ise yüzde 122,93’le tarihindeki en yüksek görülmüş, söz konu­su oran 2024 başında ise yüz­de 58,46 olarak uygulanmış­tı. 2025 başında uygulanacak olası oranın yıllık enflasyon hedefinin çok üzerinde bek­leniyor. Bu da mükelleflerin yükünün yeni yılda da rekor düzeyde artacağını gösteriyor.

ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE ARTACAK

2025 başında çeşitli vergi, ce­za, harç ve ücretlere uygulana­cak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2024 enflasyon verileri açıklandığında netleşe­cek. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu iti­barıyla düzeyi, yılbaşından ge­çerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 44 dolayında olacağını gösteriyor. Buna gö­re gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2024’teki ka­dar olmasa da hedef enflasyo­nun çok üzerinde artacak.

Kasım 2023’de 2882,04 olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeks değeri, Eylül 2024’te aylık yüzde 1,37’lik artışla 3659,84’e yükseldi ve son on bir aydaki endeks değerleri­nin ortalaması 3028,74 oldu. Ekim ayında Yİ-ÜFE artışı sıfır bile olsa son on iki ayın ortalamasında endeks değeri 3333,73 olacak ve geçen yıl ay­nı tarih itibarıyla on iki aylık ortalamada 2318,94 olan en­deks değerine göre yıllık artış yüzde 43,76’ya gelecek. Bu da 2025’te çeşitli vergi, harç ve cezalara uygulanacak yeniden değerleme oranını verecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN