En ucuz sıfır araç fiyatları kur ve çarpan etkisiyle artık 1 milyon lira sınırını bile aştı. Bu sınırın altında sadece 4 baz model kaldı. 5 yıl önce tabloda yer alan modellere bakıldığında fiyatların 100 bin liralara bile yaklaşamadığı görülürken, en ucuzun fiyatı bile yüzde 1400 arttı.
ALİ YILDIRIM
Yeni bir otomobil sahibi olmak için en az 1 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Yüksek kur çaprazında kalan vergi etkeniyle fiyatlar artık milyon liraları görünce fiyatların katlandığı da artık gözle görüyor. Gelinen son 5 yıllık süreçte en ucuzun fiyatı yüzde 1400’ün üzerinde arttı. 69 bin 900 lira olan etiket 1.1 milyon lira seviyesine çıktı. Bunun en büyük etkileri arasında uzun süredir değişim göstermeyen matrah dilimleri yer alıyor. Bugün bakıldığında resmi olarak matrahlar yüzde 45’ten başlıyor. Fakat 45-50-60-70 seviyelerinin bu fiyatlarla adı bile geçmiyor. Fiziksel olarak vergilendirme sistemi yüzde 80’den başlayınca fiyatlar da hızla milyon liraları aşıyor. Çok değil 5 yıl önce yanda yer alan tabloda yer alan modellerin 3 haneye bile ulaşmadığı görülürken, bugün 1 milyonun altında kalan model sayısı sadece 4 adet. En ucuz otomobiller arasında listenin başında 865 bin lirayla Fiat Panda yer alıyor. Onu 960 bin liralık fiyatla Hyundai i10 takip ediyor. İki model de en küçük segment olan A sınıfında boy gösteriyor. Citroen C3 988 bin liralık etikete sahipken, Fiat Egea da 989 bin 900 liralık etiketle milyon altında kalan 4’üncü ve son model. Her ne kadar pazarın iştahı yüksek olsa da yüksek fiyatlar satış rakamlarını da etkiliyor. Son çeyreğe girdiğimiz eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yıla göre yüzde 9,4 azalarak 87 bin 740 adede geriledi. Otomobil satışları yüzde 11,82 düştü. Hafif ticari araç satışları yüzde 1,6 arttı. Ocak-Eylül döneminde pazara geçen yıla neredeyse paralel seyretti. Pazar ilk 9 aylık süreçte yüzde 1 daraldı. 849 bin 892 adede imza atıldı. Bu süreçte otomobil satışları arttı hafif ticari araç satışları düştü.
YÜZDE 10’DAN ÇIKMAMAK İÇİN ZAM YAPMIYORLAR
Elektrikli araçların satış adetlerine baktığımızda da pazarda artan modeller sayesinde bir yükseliş durumu gözüküyor. 39 bin adet seviyesinde olan elektrikli araç satışları 60 bin adedi aştı. Sürekli değişim gösteren kararlar sonrasında üreticilerin yüzde 10’luk vergi diliminde kalabilmek için yaptığı hamleler de dikkat çekiyor. Bu baremi aşmak istemeyen birçok modele zam oranları ek vergiler çok da yansımıyor. Aralık 2023’te 6 modelin fiyatını topladığımız tabloda bugün yapılan zammın en yüksek 150 bin olduğu görülüyor. Hatta bazı elektrikli versiyonlarda fiyatlar bile geriledi.
GEÇEN YILA PARALEL BİR PAZAR VAR
Bu yıl sıfır araç pazarında yaşanan hareketlilik geçen yılı aratmadı. Daha fazla modelin yer aldığı yeni yılda ertelenen talep oldukça hızlı satışa dönüyor. Ocak-Eylül döneminde pazara geçen yıla neredeyse paralel seyretti. Pazar ilk 9 aylık süreçte yüzde 1 daraldı. 849 bin 892 adede imza atıldı. Bu süreçte otomobil satışları arttı hafif ticari araç satışları düştü. Geçen yıl ise 857 bin 575 adetlik satış gerçekleşmişti.
PAHALISINA PARASI YETMEYEN UCUZUNU ALACAK
Elektrikli otomobillerin düşük vergi diliminde kalması fiyatlarını daha ulaşılabilir yapıyor. Özellikle lüks segmentte içten yanmalı otomobillere gelen yüksek vergi dilimi fiyatları patlatınca, premium elektrikli otomobillere de talep oldukça yüksek oluyor. Hatta bazı modeller de elektrikli araç satışları içten yanmalı modelleri bile geçiyor. Türkiye pazarına sunulan yeni elektrikli G Serisi de aynı kaderi paylaşacak. Aracın fiyatı G580 ile 13.5 milyon. Aynı güç ve veriye sahip olan G63 ise 25 milyon lira.
Alman üretici Mercedes-Benz geçmişe atıf yapan yeni modeli G serisi uzun bir süredir Türkiye pazarında satılıyor. Fakat son dönemde artan kur ve vergi çarpanıyla aracın fiyatı milyon liraları buldu. Yüzde 220 ÖTV ile modelin fiyatı bir anda 20 milyon liralara merdiven dayadı. Ama bu versiyonun da artık çok daha ucuz bir seçeneği geldi. Uzun bir süredir elektrikli otomobillere olan talep oldukça iyi bir seviyede gidiyor. Hatta lüks tarafta iştah daha yüksek. Bunun en büyük nedenlerinden biri de fiyat skalası. Tüketici E Serisi’nin içten yanmalı versiyonuna ödeyeceği parayla S Serisi’nin elektriklisine binebiliyor. Tablo böyle olunca lüks tarafta voltaj daha yüksek oluyor. Bugün bakıldığında Mercedes-Benz G Serisi’nin başlangıç fiyatı 17.7 milyon liradan başlayıp, 25 milyon liraya kadar çıkıyor. Fakat elektrikli versiyonu G580 13.5 milyon liralık fiyat etiketine sahip. Aynı güç tepkinme özelliklerine sahip olan G63 ile aradaki fark 12 milyon. Yani bir G63 parasına nerdeyse iki tane G580 alınabiliyor. Bu arada otomobilin vergisiz çıplak fiyatı aslında G63’ten daha pahalı. G580’in vergisiz fiyatı 7 milyon liranın biraz üzerinde. G63 ise 6.5 milyon liralık bir fiyat etiketine sahip. G63 ile G580’in güç dengelerine hızlanmalarına baktığımızda aynı verileri sunabiliyor. Bu yüzden G63’e ulaşamayan gözü artık G580’e dikecek. Menzil tarafında da çok sorun yaşanmaz. Aracın ortalama menzilinin 450 kilometre seviyesinde olduğu iddia ediliyor. Zaten G63’de o güç ve o tüketimle hemen hemen 500 kilometre gidebiliyor.
EK VERGİ DE DURDURAMADI SUV’DA LİDER OLDU
Türkiye’de Çinli otomobil markalarına getirilen ek verilere rağmen satışlar hız kesmeden devam ediyor. En son yatırım haberiyle gündeme gelen Chery de bu markalardan biri. Sadece SUV segmentinde Omoda 5 Pro, Tiggo7 Pro Max ve Tiggo 8 Pro Max ile marka kısa sürede adını listenin ilk sıralarına yazdırdı. Kısa zaman için yerli markalarla da rekabete başlayan üretici, sunduğu fiyatıyla da dikkat çekiyor. Global pazarda eylül ayında 244 bin 534 adet, ilk 9 aylık dönemde ise 1 milyon 752 bin 793 adetlik satış performansını yakalayan Çinli otomotiv üreticisi, yüzde 39,9’luk büyüme oranını yakaladı. Mart 2023’te Türkiye pazarına giriş yapan Chery, sadece 3 modeliyle çok daha fazla modeli olan rakiplerinin önünde yer almayı başardı. İlk 9 ayda ulaştığı 47 bin 997 adetlik satış rakamıyla toplam pazarda 5’inci, binek araç pazarında ise 3’üncü sırada yer alan Chery, Türkiye SUV pazarının ise açık ara lideri oldu. Eylül ayında gerçekleştirdiği 3 bin 215 adetlik satışla SUV pazarında ilk sırada yer alan Chery, yüzde 8,2 pazar payına ulaştı. Marka, ilk 9 aylık dönemde ise 47 bin 997 adet satışa imza atarak SUV pazarında yüzde 12,8’lik payla liderlik koltuğuna oturdu. Markanın C-SUV segmentindeki modellerinden TIGGO 7 Pro ailesi, ilk 9 ayda ulaştığı 16 bin 976 adetlik satışla yüzde 7,2 pazar payı elde etti ve segmentinde 4’üncü sırada yer aldı. Chery’nin diğer C-SUV modeli OMODA 5 ailesi ise, aynı dönemde 11 bin 974 adetlik satış performansıyla yüzde 5,6 pay elde etti. Markanın D-SUV segmentindeki yenilikçi modeli TIGGO 8 Pro ailesi de segmentindeki açık ara liderliğini sürdürdü. Eylül ayında 2 bin 199 adet satışla ilk sırada yer alan TIGGO 8 Pro model ailesi ilk 9 aylık süreçte ise toplamda ulaştığı 19 bin 47 adetlik satışla da yüzde 42,5 payla ilk sıradaki yerini daha da güçlendirmiş oldu.
BU FİYATA İŞİ ZOR
Opel uzun bir süredir üzerinde çalıştığı elektrikli ticari modellerini Türkiye pazarına sunmaya başladı. Corsa, Mokka ve Astra’dan sonra marka şimdi de elektrikli Combo’yu satışa çıkardı. Aracın en büyük dezavantajı ise fiyatı oldu. Ticari tarafta içten yanmalı modellerde daha düşük bir vergi diliminin olmasıyla birlikte en pahalı Combo da ürün gamına dahil oldu. 1.7 milyon liralık fiyat etiketiyle satışa sunulan e-Combo’nun karşısında içten yanmalı versiyonların fiyatı 1.4 milyon liraya kadar çıkıyor. Türkiye’de tüketiciler maalesef içten yanmalıdan ucuz ise elektrikli araç tercih ediyor. Yeni Combo Elektrik tek şarjla yaklaşık 346 km (WLTP ’ye göre) sessiz ve emisyonsuz bir yolculuk sağlarken, eco modda kullanıldığında şehiriçi menzili 458 km’ye kadar çıkıyor. 136 HP (100 kW) güç ve 270 Nm tork üreten elektrikli motora sahip yeni Combo Elektrik, 135 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Buna ek olarak sürücüler kişisel tercihlerine bağlı olarak Eco, Normal ve Power sürüş modları arasında seçim yapabiliyor. Yeni rejeneratif frenleme sistemi, direksiyonun arkasındaki kulakçıklar aracılığıyla üç farklı enerji geri kazanım seviyesinde (Hafif, Orta, Güçlü) ayarlanabiliyor. Aracın şarj edilmesi gerektiğinde ise 7,4kW’lık yerleşik şarj cihazı sayesinde bataryaya hızlı bir şekilde alternatif akım sağlanabiliyor. Ayrıca 100 kW DC hızlı şarj istasyonunda yaklaşık 30 dakikada batarya kapasitesi yüzde 80 oranında şarj edilebiliyor. Yeni Combo Elektrik, 18,0 kWh/100 km’lik ortalama enerji tüketimi (WLTP’ye göre) ile son derece verimli bir sürüş sunuyor.