Bu Yapay Zeka sesinizi dinleyip teşhis koyuyor: Doktordan randevu alma derdine son veren uygulama

Bu Yapay Zeka sesinizi dinleyip teşhis koyuyor: Doktordan randevu alma derdine son veren uygulama

Kimse doktora gitmek için randevu peşinde koşmayacak. Yapay Zeka bunu da yaptı. Yalnızca sesinizi dinliyor neyiniz olduğunu şıp diye anlıyor. Bu gidişle doktorların tahtını da elinden alacak. İşte tüm detaylar…

HİLAL NAS

Teknoloji ilerlerken yeni çalışmalarda hayatımızın içerisine dahil oluyor. Son zamanlarda Yapay Zeka her işimize koşarken bu kez de doktorların görevini elinden aldı. Hastaları tek tek dinliyor tüm hastalıklarını belirliyor. Eğitilen Yapay Zeka araçları sağlık sorunlarına çözüm getiriyor. İşte tüm detaylar…

ÖNCE DİNLİYOR SONRA TEŞHİS EDİYOR

Hastaları dinlemek için eğitilen yapay zeka araçları, anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığı rahatsızlıklarını tespit etmede geleneksel yöntemleri geride bırakıyor. Demek ki, sağlık durumumuzun ipuçları yalnızca sözlerimizde değil, ses tonumuzda da saklı.

Yapay Zeka Desteği Sağlık Bilişiminde: Sağlık Alanında Dijitalleşmeye Gidilerek Hastalara Erken Teşhis Konulması ve Doğru Tedavinin Belirlenmesi Amaçlanıyor | Akıllı Fabrikalar

Depresyon ve anksiyete gibi pek çok psikolojik durumun teşhisi için uzmanlarla uzun ve yoğun görüşmeler gerekebiliyor. Ancak, bu hem zaman hem de kaynak açısından herkes için mümkün değil. Üstelik, öznel değerlendirmeler nedeniyle yanlış teşhis konma riski de var. İşte bu noktada, yapay zeka (YZ) devreye giriyor.

Bilim insanları, bu süreci daha hızlı ve doğru hale getirmek için yapay zeka temelli çözümler üzerinde çalışıyor. The Economist’in haberine göre, danışanların sesini dinlemek üzere geliştirilen YZ araçları, geleneksel teşhis yöntemlerinden çok daha yüksek doğruluk oranlarıyla ruhsal bozuklukları belirleyebiliyor.

Yapay zeka doktoru hastalıkları erken teşhis edebilecek

YAPAY ZEKANIN GÜCÜ: SES TONUNDAKİ İNCE AYRINTILARI YAKALIYOR

Bu yeni nesil yapay zeka modelleri, bir hastanın farkında bile olmadığı depresyon veya kaygı belirtilerini, konuşmanın akustik özelliklerini inceleyerek tespit edebiliyor. Konuşmadaki perde, ton ve ritim gibi detaylar, yapay zekanın tanı koymasına yardımcı oluyor. Ancak bu modellerin asıl gücü, bir psikiyatristin algılayamayacağı kadar ince kalıpları tanımlayabilmelerinde yatıyor.

Yapay zekanın ruh sağlığı alanındaki kullanımı yeni değil. Örneğin, büyük dil modelleri (LLM’ler), danışanların yazılı ifadelerindeki semptomatik kalıpları tarayabiliyor. Ancak, metin tabanlı yapay zekanın kültürel nüanslar, dil bariyerleri ve farklı konuşma tarzları gibi kısıtlamaları var. Yapılan araştırmalara göre, LLM'lerin toplumda yaygın olan dilsel önyargıları da taşıdığı görülüyor. Örneğin, siyah hastalarda depresyon teşhisi konusunda beyaz hastalara kıyasla daha başarısız olduğu tespit edildi.

Sağlıkta Üretken Yapay Zeka Uygulamalarının Kullanılması: Faydaları ve Riskleri

Bu nedenle, yeni geliştirilen yapay zeka yöntemleri kelimelerden çok, o kelimelerin nasıl ifade edildiğine, yani sesin kendisine odaklanıyor.

SES ANALİZİYLE DEPRESYONU TESPİT ETMEK MÜMKÜN

Çin'deki South-Central Minzu Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir kişinin sesindeki ince değişiklikleri takip edebilen bir yapay zeka modeli geliştirdi. Bu model, öncelikle geniş bir ses verisiyle eğitiliyor ve konuşmadaki ritim, perde değişkenliği ve ses kalitesindeki değişimleri tanımayı öğreniyor. Ardından, depresyon teşhisi konmuş kişilerin ses kayıtlarıyla özel olarak eğitilerek, depresyonu işaret edebilecek konuşma kalıplarını daha hassas bir şekilde ayırt etmeyi başarıyor.

Bu modelin doğruluk oranı oldukça etkileyici. Haziran ayında Nature Scientific Reports'ta yayımlanan bir çalışmaya göre, yöntem depresyonun varlığını yüzde 96 oranında tespit edebildi. Ayrıca, depresyonun şiddetini dört seviyede sınıflandırması istendiğinde yüzde 95 doğrulukla sonuç verdi.

Uzmanlar açıkladı: Yapay zeka ChatGPT psikolog olabilir mi? - Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri | Cumhuriyet

AKILLI TELEFONLAR ÜZERİNDEN SES DALGASI ANALİZİ

Sorbonne Üniversitesi'nden araştırmacılar ise yapay zekayı akıllı telefonlar aracılığıyla ses dalgalarını analiz etmek için kullanıyor. Bu modelde, ses dalgaları önce "spektrogram" adı verilen görsel haritalara dönüştürülüyor. Ardından model, her bir spektrogramı depresyon, anksiyete ve insomnia gibi rahatsızlıkların göstergeleri açısından inceliyor. Derin öğrenme tekniklerini kullanarak, ses kayıtlarından otomatik olarak çıkarılan ipuçlarını değerlendiriyor. Bu sistem, henüz geliştirme aşamasında olmasına rağmen umut vaat ediyor.

Yapay Zeka Psikolog Olur mu? - T K N L J

YAPAY ZEKANIN RUH SAĞLIĞI ALANINDAKİ POTANSİYELİ

Yapay zeka, psikolojik rahatsızlıkların teşhisinde önemli bir potansiyel sunuyor. Ses dalgası analizi, hastaların kendi ruhsal durumlarını doğru ifade edemedikleri durumlarda bile detaylı bir inceleme imkanı tanıyor. Üstelik dil bariyerlerinden bağımsız bir şekilde çalışabildiği için, özellikle psikolog ve psikiyatristlerin sınırlı olduğu bölgelerde önemli bir yardımcı araç olabilir.

Bu tür teknolojik gelişmeler, sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir ve etkin hale gelmesine katkıda bulunabilir. Ancak, yapay zeka araçlarının klinik kullanımı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN