Anavatanı Çin ve Japonya olarak biliniyor ama Türkiye'de de bolca yetişiyor. Meyve değil Resmen altın değerinde görülüyor, her yıl değerini daha da katlıyor. Önce toplanıyor sonra kurutuluyor hem yaşı hem de kurusu resmen servet kazandırıyor.
Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilen ve Trabzon hurması ismini de bilinen bu meyve hem yer hem de kurusuyla üreticiye kazandırıyor. Adana'da Trabzon hurması üretimi başladı kurutma işleminin verdiği katma değer ise yıldan yıla artıyor. Anavatanı Çin, Japonya olan ve Türkiye'de 1920'li yıllardan bu yana Fransızlar tarafından getirilerek yetiştirilmeye başlanan Trabzon hurması çoğunlukla Fransız İnciri, Frenk elması ismi ile anılmaktadır.
TÜRKİYE'NİN ZİRVESİNDE YER ALIYOR
2021 yılında yaklaşık 11.000 dekar alanda 19.452 ton üretim gerçekleştiren Adana, geçtiğimiz yıl 14.401 dekar alanda 29.067 ton üretimi yaptı. Bu yıl ise üretimin 17.828 dekar alanda 37.000 ton olması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde toplam üretim 97.560 ton olarak kayda geçerken yaklaşık %30'unun Adana'dan toplandığı belirtildi. Bu rakam ile birlikte Türkiye'nin Trabzon hurması cenneti Adana olarak zirveye yerleşti.
TÜRKİYE'NİN SERVET ÜRÜNÜ
Tarım denildiğinde akla ilk gelen şehirler arasında yer alan Adana verimli topraklarında farklı ürünler yetiştirmeye devam ediyor. Trabzon hurmasının üretimi, kurutma işleminin verdiği katma değer etkisiyle yıldan yılı artmaktadır. Trabzon hurması hem verimliliği hem de fiyatıyla üreticinin yüzünü güldürüyor.
Adana'nın yukarı kesimlerinde üretilen meyveye iyi bakılması durumunda Bir ağaçtan 100 kiloya kadar ürün alınmaktadır. Yaş haliyle 10-13'den satılan Trabzon hurması kurutulduğunda 120-150 arasında bir fiyattan satışa çıkarılıyor.