Üniversite sisteminde kökü değişikler kapıda: İhtisaslaşma dönemi başlıyor

Üniversite sisteminde kökü değişikler kapıda: İhtisaslaşma dönemi başlıyor

Yükseköğretimde köklü değişiklikler kapıda. Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda, üniversitelerin yeniden yapılandırılması ve belli alanlarda ihtisaslaşmaları için adımlar atılmaya hazırlanıyor. Buna göre; mühendislik eğitimi veren bir üniversitenin sadece o alana odaklanması, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerde eğitim vermemesi gündemde.

Yükseköğretim sisteminde önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen ve ilgili kurumların katıldığı toplantıda, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kurumsal yapısının değiştirilmesi ve üniversitelerin dünyaca ünlü eğitim kurumlarıyla yarışacak bir seviyeye çıkarılması için atılacak adımlar ele alındı.

ÜNİVERSİTELERDE İHTİSASLAŞMA DÖNEMİ

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; toplantıda, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde marka haline gelen üniversiteler örnek alınarak, benzer bir eğitim sisteminin Türkiye'de uygulanması üzerinde duruldu. Bu konuda farklı öneriler masaya yatırıldı.

Edinilen bilgilere göre; üniversitelerdeki müfredatın baştan sona yenilenmesi kararlaştırıldı. Özellikle belli üniversitelerin belli alanlarda ihtisaslaşması ve marka haline getirilmesi için yeni eylem planı hazırlıklarına başlandı.

TEK BİR ALANA ODAKLANACAK

Yeni sistemde, her üniversitenin tek bir alanda uzmanlaşması hedefleniyor. Örneğin, mühendislik eğitimi veren bir üniversite sadece o alana odaklanacak, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerde eğitim vermeyecek. Bu yolla Türkiye’deki üniversitelerin dünya genelinde marka haline getirilmesi ve belirli alanlarda öncü olmaları sağlanacak.

'BİR ÜNİVERSİTEDE HEM TEKNİK EĞİTİM HEM SOSYAL BİLİMLER OLMAMALI'

Toplantıya katılan kaynaklar “Dünyadaki sayılı üniversitelerde de sistem böyle işliyor. Türkiye’deki üniversitelerin kalitesinin artırılması ve yeni bir yapıya ihtiyaç var. Bir üniversitede hem teknik eğitim hem sosyal bilimler olmamalı. Belli üniversitelerde ihtisaslaşma yoluna gidilecek. Müfredatlar da ona göre belirlenecek” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN