Muğla'da üretildi, faydası tescillendi! Bu proje tüm çiftçilerin eli ayağı olacak

Muğla'da üretildi, faydası tescillendi! Bu proje tüm çiftçilerin eli ayağı olacak

Çiftçilik yapan vatandaşlar bu projeyi duyunca çok sevinecek. Muğla'da meslek liselerinde üretilen bu ürün faydasıyla tescillendi. Bu sayede uluslararası bir kimlik kazanarak çiftçilere adeta el ayak olacak konuma geldi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) koordinasyonunda, Muğla İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından başarıyla tamamlanan Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık projesi kapsamında, meslek liselerinde üretilip geliştirilen bu iki önemli buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Faydalı Model” olarak tescillendi.

Muğla'da yürütülen kapsamlı projeler, yerel eğitim ve üretim merkezlerine önemli katkılarda bulunuyor. Son iki yıldır devam eden AR-GE ve ÜR-GE projeleri çerçevesinde kapalı köy okulları ve meslek liseleri, başarılı yenilikçi çalışmalarla dikkat çekti. Bu projeler kapsamında, çeşitli teknolojik buluşlar ve ürünler geliştirilerek faydalı model olarak tescillendi.

yeni-proje-12-002.jpg

KAPALI KÖY OKULLARI EĞİTİM VE ÜRETİM MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Muğla genelindeki kapalı köy okulları, eğitim ve üretim merkezlerine dönüştürülerek çeşitli AR-GE faaliyetlerine ev sahipliği yaptı. Pilot okullar arasında yer alan Fethiye Mustafa Kemal MTAL, Köyceğiz MTAL ve Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş MTAL’de, farmbot, sensörler, makine ve ekipmanlar üretildi. Ayrıca, akıllı sera ve akıllı kovan üretim faaliyetleri ile yazılım geliştirme ve patent başvuruları da gerçekleştirildi.

yeni-proje-13-002.jpg

GÜBRE ROBOTU: VERİMLİ VE EKONOMİK TARIMIN YENİ YÜZÜ

Muğla’daki meslek liselerinde yapılan akıllı tarım AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen “Gübre Robotu”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak tescillendi. Uzun süren AR-GE süreçlerinin ardından geliştirilen bu robot, gübreyi bitkilere ihtiyaç duyduğu miktarda ve doğru şekilde taşıyor. Gübre Robotu’nun kullanılmasıyla, bitkilere gerekli dozda gübrenin verilmesi ve gübrenin kök bölgesine eşit bir şekilde dağıtılması sağlanıyor. Bu buluş, tarımda daha ekonomik, verimli ve kontrollü gübreleme yapılmasına olanak tanıyor.

GÜVENLİ ARI KOVANI: AKILLI ARICILIĞIN YENİ DÖNEMİ

Diğer bir önemli yenilik ise “Güvenli Arı Kovanı” oldu. Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş MTAL’de geliştirilen bu akıllı kovan, sıcaklık, nem ve konum bilgilerini izleyip ileten bir sistem içeriyor. Sensörler ve mikro kontrol kartı kullanılarak arıların yaşam alanında ideal sıcaklık ve güvenlik koşullarını sağlamak hedefleniyor. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) iş birliğiyle yakın gelecekte üretim ve yaygınlaştırma sürecine geçilmesi planlanıyor.

yeni-proje-14-002.jpg

AKILLI TARIM VE AKILLI ARICILIK

Muğla İl Millî Eğitim Müdürü Emre Çay, “GEKA koordinasyonunda, proje iştirakçilerimizin değerli katkılarıyla başarıyla tamamladığımız ‘Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık’ projemiz, meyvelerini vermeye devam ediyor. Meslek liselerimizdeki öğretmen ve öğrencilerimizin yüksek gayretleriyle faydalı model başvurularımızın tescillenip uluslararası kimlik kazanmasından büyük mutluluk ve gurur duydum. Meslek Liseleri Üretim Geliştirme (ÜR-GE) Hizmet Modeli kapsamında ‘Gübre Robot’ ve ‘Güvenli Arı Kovanı’ buluşlarımızın önce AR-GE faaliyetleri, ardından da saha ve test çalışmaları tamamlanarak meslek liselerimiz bünyesinde üretildi. Her iki faydalı modelimizin de akıllı tarım ve akıllı arıcılık faaliyetlerinde büyük kolaylık sağlayacağına, tarımda ve arıcılıkta üretime değerli katkılar sunacağına inanıyorum. AR-GE-Buluş-ÜR-GE süreçlerinde emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimizi canı gönülden tebrik ediyor; başarılarının devamını diliyorum. Meslek liselerimizle gurur duyuyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN