Dünya’nın en temiz işini yapıyor! Yapamazsın diyenler pişman, şimdi siparişlere yetişemiyor!

Dünya’nın en temiz işini yapıyor! Yapamazsın diyenler pişman, şimdi siparişlere yetişemiyor!

Kimse yapacağına inanmadı ama o şimdilerde taleplere yetişemiyor. Dünyanın en temiz işini yapıyor 20 metrekarelik alanda 6 çocuğunun ekmek parasını kazanıyor. Emin İlhan ve Hasan İlhan Kardeşler babalarından öğrendikleri yöntemle yaptıkları ürünleri adeta yok satıyor.

Barış Mahallesi'nde yaşamını sürdüren 6 çocuk babası Emin İlhan ve kardeşi Hasan İlhan babalarından öğrenmiş oldukları sabun işini mesleğe dönüştürdü. Iki kardeş sabun üretmeye karar vererek evinin yakınındaki 20 metrekarelik bir dükkanda üretim yapmaya başladılar. Yılda 30 ton sabun satışı gerçekleştiren Kardeşler sabunların kilosunu 500 TL'den satıyor. Iki kardeşin yıllık hasılatı ise 15 milyon TL'yi aşıyor. Emin ve Hasan İlhan kardeşlerin girişimci ruhu ve aile geleneğine devam ettirme istekleri başarının basamaklarını da hızla çıkarıyor.

30 TON SABUN ÜRETİYORLAR

Bölgede çoğunlukla değirmene götürülerek öğütülen ürün İlhan Kardeşler için soğuk pres makinesi ile hazırlanıyor. Uzun ve zahmetli bir süreç izleyerek hazırlanan sabunlar yılda 30 tonu buluyor. Şifasıyla bilinen bıttım sabunu üretiminde dede mesleğini sürdüren iki kardeş köyde yapılan sabunları il merkezinde sattıklarını belirtti

Siirtli kardeşler yabani ağaçlardan toplanan bıttımla yılda 30 ton sabun üretiyor

20 yıl boyunca babasıyla çalıştığını ifade eden İlhan, 7 yıldır kardeşiyle birlikteyken de iş yerini kurduğunu ifade etti. Dedesinin daha önceleri bu ürünü değirmene götürüp öğüttükten sonra elde ettiği yağ yağ ile sabun yaptığını belirten İlhan şimdilerde soğuk pres makinesi ile ürettiklerini belirtti. Kalitesine göre sabunun kilogram fiyatının 480 ile 500 TL arasında satıldığını belirten İlhan dileyen müşterilere kokulu ve renkli sabun yaptıklarını da aktardı.

Siirtli kardeşler yabani ağaçlardan toplanan bıttımla yılda 30 ton sabun üretiyor

4 KİLODAN 1 KİLO ÇIKIYOR

Menengiç ağaçlarından toplanan bıttımın pres makinesinde öğütülerek sabun yapımına başladığını söyleyen İlhan, bıttım sabunu yapımı ile ilgili şu detayları paylaştı:

"Öğütülmüş bıttımı kazanlarda kaynatıyoruz. Yağın dışa vurması için kül katıyoruz. Sonra süzgeçten geçirerek elde ettiğimiz yağın miktarına göre kostik (sodyum hidroksit) madde koyup kaynatıyoruz. Yaklaşık 6-7 saat süren kaynatmanın ardından malzeme sabun olma aşamasına geliyor. Elde ettiğimiz karışımı kalıplara koyuyor ve 1 gün kurutmaya bırakıyoruz. Son aşama olarak da elde tutabilecek şekilde küçük kalıplar şeklinde keserek satışa sunuyoruz. 1 kilogram sabun elde etmek için yaklaşık 4 kilogram bıttım kullanıyoruz."

Siirtli kardeşler yabani ağaçlardan toplanan bıttımla yılda 30 ton sabun üretiyor

Bıttım sabunlarının hem yurt içinde hem de yurt dışında talep gördüğünü ifade eden İlhan yılda yaklaşık 30 ton sabun elde ettiklerini aktardı. Üretimi 100 tona kadar çıkartmak istediklerini belirten İlhan, ağabeyi ile formülünü babalarından öğrendikleri sabunu kendi markaları ile ürettiklerini anlattı. Bıttım sabunu yapmanın meşakkatli bir yoldan geçtiğini belirten ilham sabun üreterek baba ve dede mesleğini sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN