Elektrikli araç devrimi kapıda: Maliyeti yarı yarıya düşüyor!

Elektrikli araç devrimi kapıda: Maliyeti yarı yarıya düşüyor!

Elektrikli araçların oldukça popüler bir hale geldiği bu dönemde yeni bir devrim resmen kapıda. Atılan bu yeni adımla maliyet yarı yarıya düşecek. Artık elektrikli araçlardan da daha fazla tasarruf etmek mümkün olacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

ZEYNEP ORHAN

Otomotiv sektöründe yenilikler yaşanmaya devam ederken son zamanların en popüler modelleri elektrikli araçlar oldu. Dünya genelinde hem daha az maliyetli olmasından hem sürüş konforu sağlamasından hem de doğaya daha az zarar vermesinden dolayı tercih edilen elektrikli otomobiller çok daha düşük maliyetlerle piyasaya çıkabilir. Batarya konusundaki bu yeni devrim araçların fiyatlarına etki edebilir.

yeni-proje-68.jpg

YENİ BATARYA TEKNOLOJİSİ

Elektrikli araçların en büyük maliyet kalemi olan bataryalar, yeni bir teknoloji sayesinde yarı fiyatına mal edilebilecek. Çinli girişim Yihua New Energy, katı hâl sodyum batarya teknolojisiyle batarya maliyetini 40 dolar/kWh seviyesine düşürdü.

Tamamen katı elektrolite sahip hücrede polimer malzeme kullanan Yihua New Energy, sodyum iyon hücrelerde enerji yoğunluğunu 200 Wh/kg'ın üzerine çıkarmayı başardı. İkinci nesilde ise bu yoğunluğun 300 Wh/kg'a ulaşması hedefleniyor.

yeni-proje-67.jpg

UCUZ MALZEMELERLE UCUZ BATARYA ÜRETİMİ

Daha önce Dongfeng Motor'un Nammi 01 modelinde de katı hâl sodyum batarya seçeneği sunacağı açıklanmıştı. Çin'de ucuz malzemeler ile çok daha ucuz batarya üretimini mümkün kılan sodyum iyona yatırımın katlanarak artması bekleniyor.

Halihazırda LFP katotlu hücrelerde 56$/kWh hedefine doğru ilerleyen Çinli üreticiler, katı hâl sodyum iyonu yüksek hacimli bir şekilde üretebilirse maliyeti 40 dolara kadar düşürmeyi başaracak. Üstelik enerji yoğunluğunu da 150 Wh/kg'dan 200 Wh ve üstüne taşıyacak.

yeni-proje-66.jpg

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN FİYATLARINI ETKİLEYECEK

Bu gelişme, elektrikli araçların fiyatlarını önemli ölçüde düşürerek, elektrikli araç devrimini hızlandıracak. Uzmanlar, bu teknolojinin önümüzdeki 5-10 yıl içinde yaygınlaşmasını bekliyor.

Elektrikli araç bataryalarının ucuzlaması, elektrikli araçların benzinli ve dizel araçlara karşı daha da cazip hale gelmesini sağlayacak. Bu da, hava kirliliği ve sera gazı emisyonlarının azalmasına katkıda bulunacak.

Elektrikli araç devrimi, daha temiz ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adımdır. Katı hâl sodyum batarya teknolojisi, bu devrimin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN