Rusya-Ukrayna savaşında 42'nci gün! Cernihiv'de binaların yüzde 70'i hasar gördü

Rusya-Ukrayna savaşında 42'nci gün! Cernihiv'de binaların yüzde 70'i hasar gördü

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 42'nci gününde devam ederken, Buça'da yaşandığı iddia edilen katliam görüntülerine ilişkin tartışma devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'yı suçladığı görüntülere ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat'ta başlayan işgal girişimi 42'nci gününde devam ediyor. Ukrayna'nın Buça kentinde çekilen görüntülerin başlattığı soykırım iddiaları, dünya kamuoyunda da tartışmalara neden oluyor. Ukraynalılar Rusların bu katliamı gerçekleştirdiğini iddia ederken, Rus tarafı söz konusu görüntülerdeki sivillerin kollarına beyaz bant taktığı ve beyaz bandın Rusya'yı destekleyen Ukraynalılar tarafından kullanıldığını söyleyerek asıl suçun Ukrayna tarafından işlendiğini öne sürdü.

İngiltere ise Rusya'nın konunun araştırılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler'deki talebini reddetti. Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınlarındaki Buça ve Irpin bölgelerinde sivillerin öldürülmesine ilişkin basına yansıyan görüntülerin "dehşet verici" ve "insanlık adına üzücü" olduğunu bildirdi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

17.00- Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna Savaşı'nda, Ukrayna'da en az 1563 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 213 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 278 bin 789 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

11.37- Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avrupa Komisyonunu Ukrayna'nın Buça kentindeki katliam nedeniyle sert dille eleştirdi.

Polonya Başbakanı yayınladığı videoda "Buça'daki katliamı beklemek gerçekten gerekiyor muydu? Rus canavarlığını gözler önüne seren öldürülen masumların görüntülerini beklemek gerekiyor muydu?" dedi.

Avrupa Komisyonunun bugüne kadar yaptıklarının, Rusya'nın "korkunç soykırımlarını" durdurmadığına dikkati çeken Morawiecki "Bugün Avrupa Komisyonunu gerçek ve acı verici yaptırımları uygulamaya çağırıyorum. Şu ana kadarki yaptırımlarla Rus rublesi savaştan önceki değerini çok az yitirdi" ifadesini kullandı.

Morawiecki, haftalar önce Avrupa'dan Rusya'ya karşı birçok yaptırım talep ettiklerini kaydederek yaşanan acı olaylardan sonra Avrupa Birliği'nin nihayet Rus enerji sektörüne yönelik ilk resmi ambargoyu kömür ithalatında uygulayacağını açıkladığını söyledi.

Daha önceki yaptırımların yeterli olmadığının altını çizen Morawiecki, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a geri adım attıranın da "Alman milyarderlerinin sesi olduğu" yorumunda bulundu.

11.35- Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukraynalı liderlerin Macaristan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Ukrayna'nın Budapeşte Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağırıldığını söyledi.

Szijjarto, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdiğini, ülkeyi terk etmek zorunda kalan kişilerin Macaristan'a girişlerine izin verdiklerini ancak Rusya-Ukrayna savaşının kendi savaşları olmadığını kaydetti.

Hükümetinin, Macarların güvenliğini riske atmayacağını belirten Szijjarto, bu yüzden Ukrayna'ya silah sağlamayacaklarını ve Rusya'ya yönelik enerji yaptırımlarına destek vermeyeceklerini belirtti.

Macarların da hükümetin politikasını desteklediğini, ülkede 3 Nisan'da düzenlenen seçimleri hükümetinin kazandığını kaydeden Szijjarto, "Ukraynalı liderlerin Macaristan'a hakarete son verme ve Macar halkının iradesini kabul etme zamanı geldi. Bütün bunları açık ve anlaşılır bir şekilde iletmek için Ukrayna'nın Budapeşte Büyükelçisini Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığına çağırdık" ifadelerine yer verdi.

07.36- Dışişleri Bakanlığı, Kiev yakınlarındaki Buça ve Irpin dahil çeşitli bölgelerden görüntüler hakkında, “Dehşet verici ve insanlık adına üzücüdür” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Kiev yakınlarındaki Buça ve Irpin bölgelerinden gelen görüntüler hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kiev yakınlarındaki Buça ve Irpin dahil çeşitli bölgelerden basına yansıyan katliam görüntüleri dehşet verici ve insanlık adına üzücüdür. Ukrayna halkının acısını paylaşıyoruz. Masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumluların tespit edilmesi ve hesap vermelerinin sağlanması temel beklentimizdir. Türkiye, insanlık adına utanç verici bu tür sahnelerin son bulması ve bir an önce barışın sağlanması için çalışmaya devam edecektir” denildi.

07.10- Japon hükûmeti, Ukrayna'nın enkaz, mayın ve patlamamış mühimmat temizliğine yardım etmeyi hedefliyor

Başbakan Kişida Fumio kabinesinin, geçen ay aldığı Ukrayna'ya 100 milyon dolar acil insani yardım kararının detayları belli oldu.

Karara göre Japonya gıda, günlük ihtiyaç, ilaç tedariki ile mültecilerin Ukrayna'dan güvenli ayrılışının sağlanmasında yardım edecek.

Yardımlar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğiyle (UNHCR) dahil uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla tedarik edilecek.

Japonya, Ukrayna'nın enkaz, mayın ve patlamamış mühimmat temizliği ile Ukrayna'daki tarımsal üretimin canlandırılması için tohum dağıtılmasında görev üstlenecek.

04.07- Rusya ve Ukrayna orduları arasında çatışmaların devam ettiği Harkiv kentindeki hayvanat bahçesinden hayvanların tahliyesine başlandığı belirtildi.

Ukrayna'nın kuzeydoğusunda bulunan Harkiv'deki hayvanat bahçesini kuran Oleksandr Feldman, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Ekoparktan etçilleri çıkarmaya başladık. Saldırılara rağmen 4 hayvan tahliye edildi." ifadesini kullandı.

Tahliye için maddi desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Feldman, hayvanları mümkün olduğu kadar kurtarmaya çalışacaklarını vurguladı.

03.35- Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, çatışmaların yaşandığı bölgelerden gün içinde 3 bin 800'den fazla kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

02.23- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik yaptırımların Buça kentindeki savaş suçları ile orantılı olması gerektiğini söyledi.

Zelenskiy, Telegram hesabından yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketinin hazırlandığına dikkati çeken Zelenskiy, Rus ordusunun Buça'da Ukraynalılara işkence ettiğini belirtti.

Zelenskiy, "Dünyanın Buça'da olanları görmesinden sonra Rusya'ya yönelik yaptırımlar, işgalcilerin işlediği savaş suçlarının ağırlığı ile orantılı olmalıdır. Eğer, bundan sonra Rus bankaları her zamanki gibi çalışabilir, Rusya'ya mallar gönderilmeye devam eder, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya'ya enerji kaynakları için ödeme yapmaya devam eder ise o halde bazı liderlerin siyasi kaderi artık eskisi gibi gelişmeyecektir" dedi.

01.06- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyi’nin, Rusya’ya karşı etkisiz kaldığını savunarak dünyanın güvenliğinin olmadığını söyledi.

00.50- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana tehlikeli bölgelerden 620 binden fazla kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

00.07- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da komuta merkezi ile yakıt deposunun yüksek hassasiyetli füzelerle vurulduğunu bildirdi.

00.04- Rusya'nın 24 Şubat'ta savaş açtığı Ukrayna'da, Rus güçlerinden kurtarılan başkent Kiev'in kuzeyindeki Chernihiv bölgesinde binaların yaklaşık yüzde 70'inin hasar gördüğü ortaya çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN