FAO, küresel gıda fiyat endeksi açıkladı: Fiyatlar 1,5 yılın en hızlı yükselişini gösterdi

FAO, küresel gıda fiyat endeksi açıkladı: Fiyatlar 1,5 yılın en hızlı yükselişini gösterdi

Eylül ayında küresel gıda fiyatları son 18 ayın en hızlı artışını gösterdi. FAO Gıda Fiyat Endeksi, şeker fiyatlarındaki sert yükselişin etkisiyle aylık bazda %3, yıllık bazda %2,1 artarak 124,4 puana ulaştı. Şeker fiyatları %10,4 oranında artarken, Brezilya'daki zayıf hasat beklentileri ve Hindistan'ın şeker kamışı kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırması bu yükselişte etkili oldu. Tahıl fiyatları %3, bitkisel yağ fiyatları %4,6, süt fiyatları ise %3,8 arttı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı verilere göre, eylül ayında küresel gıda fiyatlarında son 18 ayın en sert artışı yaşandı.

Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, eylülde aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 2,1 oranında yükselerek 124,4 puana ulaştı. Bu artışta şeker fiyatları başı çekti.

Eylül ayında FAO Şeker Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 10,4 artış gösterdi. Brezilya’da hasat beklentilerinin zayıflaması ve Hindistan’ın etanol üretimi için şeker kamışı kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırma kararı, bu artışın temel sebepleri arasında yer aldı. Hindistan'ın ihracatına yönelik endişeler de fiyatların hızla yükselmesine yol açtı.

TAHIL FİYATLARI DA YÜKSELİŞTE

FAO verilerine göre, Tahıl Fiyat Endeksi eylülde yüzde 3 oranında arttı. Buğday ve mısır ihracat fiyatlarındaki yükseliş, tahıl grubundaki fiyat artışını tetikleyen başlıca faktörler oldu. Küresel tahıl üretim tahmini ise FAO tarafından revize edilerek 2,853 milyon tona çıkarıldı.

BİTKİSEL YAĞ VE SÜT ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ

Bitkisel yağ fiyatları da eylül ayında yukarı yönlü bir ivme kazandı. Endeks, yüzde 4,6 oranında artarken, özellikle palmiye, soya, ayçiçeği ve kanola yağlarında yükseliş görüldü. Güneydoğu Asya’daki ana üretici ülkelerdeki beklenenden düşük gerçekleşen üretim, palmiye yağı fiyatlarında belirleyici oldu.

ET FİYATLARI SINIRLI ARTIŞ GÖSTERDİ

Eylül ayında et fiyatlarında daha sınırlı bir artış gözlendi. FAO’nun verilerine göre Et Fiyat Endeksi yüzde 0,4 oranında yükseldi. Özellikle tavuk eti fiyatları, Brezilya ürünlerine yönelik güçlü talebin etkisiyle artış kaydetti.

FAO, bu yıl küresel buğday üretiminin yüzde 0,5 oranında artacağını öngörürken, genel olarak küresel gıda piyasalarında belirsizlik ve yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN