DSÖ: Gazze'deki nüfusun yüzde 6'sından fazlası öldürüldü veya yaralandı

DSÖ: Gazze'deki nüfusun yüzde 6'sından fazlası öldürüldü veya yaralandı

Dünya Sağlık Örgütü'nden Ayadil Saparbekov, Gazze'de İsrail'in saldırıları nedeniyle nüfusun yüzde 6'sından fazlasının yaralandığını veya öldüğünü açıkladı. En az 10 bin kişi enkaz altında mahsur kaldığını söyleyen Saparbekov, sağlık merkezlerinin yarısından azının işlevsel olduğunu ancak bunların da sağlık ihtiyaçlarına cevap vermede yetersiz kaldığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Filistin topraklarındaki acil durumlar sorumlusu Ayadil Saparbekov, İsrail'in saldırıları altında bulunan Gazze'de son bir yılda nüfusun yüzde 6'sından fazlasının yaralandığını veya hayatını kaybettiğini açıkladı.

Saparbekov, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nin düzenlediği haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak Gazze’deki duruma ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırıların üzerinden neredeyse bir yıl geçtiğini hatırlatan Saparbekov, bu süreçte saldırıların devam ettiğini vurguladı.

Gazze'de süregelen çatışmaların halk üzerinde büyük bir yıkım yarattığını belirten yetkili, nüfusun yüzde 6'sından fazlasının ya yaralandığını ya da öldüğünü bildirdi. Ayrıca, 10 binden fazla insanın enkaz altında mahsur kaldığını ve kurtarılmayı beklediğini söyledi.

'SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMENİN EŞİĞİNDE'

Gazze’deki sağlık sisteminin tekrarlayan saldırılar, tıbbi malzeme, ilaç, yakıt ve personel eksikliği nedeniyle ciddi hasar gördüğünü belirten Saparbekov, Ekim 2023'ten bu yana Gazze'deki sağlık hizmetlerine yönelik en az 516 saldırı düzenlendiğini ve bu saldırıların 765 kişinin ölümüne neden olduğunu ifade etti.

Sağlık merkezlerinin yarısından azının işlevsel durumda olduğunu belirten Saparbekov, bu merkezlerin de mevcut sağlık ihtiyaçlarına yanıt vermede yetersiz kaldığını kaydetti. Saldırılar sonucunda en az 24 bin 90 kişinin ağır yaralandığını, bu kişilerin çoğunun rehabilitasyon veya özel bakıma erişimi olmadığını dile getirdi.

20 BİN 241 ÇOCUK YETERSİZ BESLENME NEDENİYLE HASTANEYE KALDIRILDI

Gazze’deki bir diğer büyük endişe ise yetersiz beslenme. Ocak ayından bu yana 4 bin 337'si şiddetli akut yetersiz beslenme vakası olmak üzere, toplamda 20 bin 241 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle hastanelere kaldırıldığı bildirildi.

DSÖ'nün Gazze'ye yönelik yardım faaliyetlerinin de büyük zorluklarla karşılaştığını belirten Saparbekov, Ekim 2023'ten bu yana planlanan 214 misyonun yalnızca yüzde 44’ünün gerçekleştirilebildiğini söyledi. Buna rağmen DSÖ’nün hastanelere yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme teslim etmeye devam ettiğini vurguladı. Ayrıca Gazze’de çocuk felci aşılama kampanyası başlattıklarını hatırlatarak, bu kampanyanın ilk turunda 560 binden fazla çocuğa aşı yapıldığını ifade etti.

Saparbekov, "(İsrail tarafından) Tekrarlanan tahliye talepleri ve devam eden çatışmalar insani operasyonları aksatmaya devam ediyor. Etkili bir çatışmasızlık, sağlık hizmetlerinin korunması, sağlık tesislerine güvenli erişim ve Gazze'ye sürekli yardım akışı çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları altındaki Gazze'de yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN