Emeklilik bekleyenler eldeki bulgurdan olmayın! Sizin yerinize ince ince hesaplandı: 2024- 2025 maaşları ne kadar olacak?

Emeklilik bekleyenler eldeki bulgurdan olmayın! Sizin yerinize ince ince hesaplandı: 2024- 2025 maaşları ne kadar olacak?

Emekliliği bekleyenler dikkat, eldeki bulgurdan da olmayın! Sizin yerinize ince ince hesapladı! 2024- 2025 maaşları ne kadar olacak? İşte uzmanından açıklama...

Emekli maaşlarındaki fark nedeniyle, bu yıl emekli olacak sigortalıların gelecek yıl emekli olacaklara kıyasla %30’dan fazla daha yüksek aylık alacağı konusu, kamuoyunda bir süredir gündemde. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacakların maaşlarını enflasyon oranına göre analiz ederek bu farkı hesapladı.

2023 YILINDA EMEKLİ OLMAYI TERCİH EDENLER DAHA AVANTAJLI

18- 24 yaşında olan herkese veriliyor! İşte PTT'den 33.000 TL ödeme alma fırsatı... - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Ekonomim'de yer alan haberde, 2023 yılında emekli olmayı tercih eden sigortalılar, 2024'te emekli olacaklara oranla çok daha avantajlı bir maaşla emekli olabilecek. Bu durum, özellikle yılsonuna doğru emeklilik dilekçesi verecek kişilerin sayısında artışa neden olabilir. Ekonomi yönetimi ise bu farkın, devletin prim ve gelir vergisi gelirlerinde azalmaya yol açacağını ve bütçeye ek maliyet getireceğini öngörerek çözüm arayışına girdi.

Ekonomi yönetimi tarafından yapılan çalışmalara göre, sigortalı çalışanlar emekliliği hak ettikleri tarihten itibaren, hangi yıl dilekçe verirse versinler, maaşları en yüksek katsayı üzerinden hesaplanacak. Böylelikle dilekçeyi 2024 yılında vermeyenler hak kaybına uğramayacak.

EMEKLİ MAAŞLARINDA ENFLASYONUN ETKİSİ

Emekliye çift maaş hakkı geliyor! Milyonlarca emekliye can suyu olacak karar: Tarih verildi

Doç. Dr. Okan Güray Bülbül’ün Türk-İş için hazırladığı analizde, enflasyonun maaşlar üzerindeki etkisi net bir şekilde ortaya konuluyor. 2024 yılı sonunda enflasyon, Merkez Bankası’nın tahmin ettiği alt sınır olan %38’de kalırsa, bu yıl emekli olacak bir sigortalının maaşı, 2025'te emekli olana göre %36,49 daha yüksek olacak. Örneğin 2024'te emekli olan bir kişinin maaşı 49 bin lira olurken, aynı sigortalı 2025'te emekli olursa bu miktar 36 bin lira olacak.

Eğer enflasyon %42’ye ulaşırsa maaş farkı %32,87’ye düşecek. Yüksek enflasyon, maaş farkını azalttığı gibi, sigortalının emekli maaşını da artıracak. Örneğin, enflasyon %50’ye çıkarsa, 2024 yılında emekli olan bir kişinin maaşı 53 bin 600 liraya yükselecek. Ancak bu senaryoda bile 2024 ve 2025 yılları arasındaki maaş farkı %26,1’e inecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN