Çin güçlerinden Filipinler açıklarında tatbikat

Çin güçlerinden Filipinler açıklarında tatbikat

Son dönemde Asya-Pasifik'te Çin ile Filipinler arasında gerginlik sürerken, Japon yetkililer, Çin’e ait savaş gemilerinin Filipin Denizi'nde tatbikat yaptığını duyurdu.

Japonya Genelkurmay Başkanlığı, 18 Eylül'de Tayvan'ın Yonaguni ve Iriomote adalarının arasından geçerken Japonya'nın ‘bitişik bölgesi’ olan sularda seyreden uçak gemisinin, dört muhrip ve bir hızlı destek gemisinden oluşan harp filosuyla bölgede faaliyet yürüttüğünü ifade etti.

Açıklamada, 20-21 Eylül'de Japonya'nın en güney noktası Okinotorishima Adası'nın yakınından geçen uçak gemisinin, 1 Ekim'e kadar Filipin Denizi'nde kaldıktan sonra Filipinler'in Mindanao Adası açıklarından güneydeki Celebes Denizi'nde hareket ettiği bilgisi verildi.

Tatbikat kapsamında 20-26 Eylül'de gemilerden 410 uçuş gerçekleştirildiği, 27 Eylül ile 1 Ekim arasında savaş uçakları ve helikopterlerin 220 iniş ve kalkış yaptığının gözlendiği kaydedildi.

ABD GÜÇLERİ BÖLGEDE

Liaoning'in bölgedeki manevraları, ABD deniz piyadelerinin Filipinler ile ortak askeri tatbikata hazırlandığı dönemde yapması dikkati çekti. ABD deniz piyadelerinin Güneydoğu Asya Dönüşümlü Kuvveti, Filipinler ordusunun Sama Sama 2024 ve Kamadang 8 tatbikatlarına katılmak üzere Filipinler'e gitmişti.

Çin ile Filipinler arasında son dönemde Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgelerde gemilerin çarpışmasına varan sürtüşmeler yaşanırken, ABD ile Filipinler'in 1951 tarihli Karşılıklı Savunma Anlaşması, taraflardan birine yönelik saldırıya diğerinin karşılık vermesini gerektireceğinden Filipinler ile Çin arasındaki gerilim, ABD'nin de dahil olacağı çatışmaya dönüşme riski taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN