Kahverengi kokarca bu kez gözünü ona dikti! Ne fındık ne kivi ne de üzüm... Çiftçiler işte şimdi yandı

Kahverengi kokarca bu kez gözünü ona dikti! Ne fındık ne kivi ne de üzüm... Çiftçiler işte şimdi yandı

Kahverengi kokarca bu kez ona gözünü dikti! Ne fındık ne kivi ne de üzüm! Çiftçiler bu kez şimdi yandı! O ürünlerde kahverengi kokarca tehlikesi...

Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Gemlik bölgesinde çeltik hasadı yapan çiftçi Sedat Kurnaz, 2024 yılı çeltik hasadına dair değerlendirmelerde bulundu. Kurnaz, hava koşulları ve su kıtlığının hasadı olumsuz etkilediğini belirtti. "Çeltik hasadı bu sene hava şartlarından ve susuzluktan kaynaklı sorunlu geçti. Geçen seneye göre hemen hemen aynı oranda hasat yapıyoruz. Dönümüne göre rekolte değişiyor. Ortalama 1 dönüm başına 600 kilogram kadar hasat yapıyoruz. Toplamda bin 600 dönümlük bir alanda hasat yapıyoruz. Geçen sene 24-25 lira civarındaydı. Bu sene 30 lira bandında bir fiyat açıklandı ama fiyatlardan memnun değiliz" dedi.

KAHVERENGİ KOKARCA ENDİŞESİ

Çeltik üreticilerinin kokarca endişesi

2024 yılı fındık hasadında büyük zararlar veren kahverengi kokarca zararlısının bu yıl çeltik üretimine zarar vermediğini söyleyen Kurnaz, "Kahverengi kokarca zararlısından etkilenmedik. Çeltikte herhangi bir zararımız yok ama gelecek sene için korkuyoruz. Çünkü seneye ne olacağı belli değil. Her an çeltiğe de zararı olabilir" ifadelerini kullandı. Kurnaz, gelecek yıl olası zararlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

ÇARŞAMBA’DA ÇELTİK EKİMİ ARTIYOR

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir de bölgedeki çeltik ekim alanlarını inceledi. Aydemir, "Çarşamba’da resmi olarak 15 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılıyor ama yaklaşık 2-3 bin dönüm de resmi olmayan kesim de yapılıyor. Toplamda 17 bin dönümlük alanda ekim yapılıyor" dedi.

Çeltik üreticilerinin kokarca endişesi

Başkan Aydemir, kahverengi kokarca zararlısının Karadeniz Bölgesi genelinde büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, zararlıya karşı ilaçlama çalışmaları hakkında bilgi verdi. "Şu ana kadar kahverengi kokarca zararlısının çeltiğe bir zarar verdiğin görmedik ama bu zararlı, Karadeniz Bölgesi’ni tamamen etkisi altına almış durumda. Bizler, hem valiliğimiz hem bakanlığımız olarak büyük mücadele ediyoruz. Şu anda kokarca evlere saldırmakta. Açık alandan kapalı alana gidiyorlar. Ev, okul ve samanlık alanlar gibi yerlere gidiyor. Önümüzdeki hafta büyük bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Çiftçilerimize ilaç dağıtımı yapılacak. En önemli ilaçlama nisan ayında yapılacak olan ilaçlama olacak. Çiftçilerimiz bu şekilde önlem alırsa hem kendi açılarından hem de bizim açımızdan daha iyi olur" dedi.

Çeltik hasadının Çarşamba genelinde bir hafta daha devam edeceği belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN